Concediul medical in continuare- de catre cine se suporta, baza de calcul, restrictii in acordare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Cine suporta concediul medical in continuare?

Regula generala in acordarea concediilor medicale este ca se suporta astfel:

1. din prima pana in a 5-a zi – de către angajator;

2. restul până la data încetării incapacității temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia, se suporta din FNUASS .
In cazul concediului medical initial urmat de cel in continuare, se cumuleaza cele doua concedii si se aplica apoi regula de mai sus.

Exista si exceptii la regula de mai sus – reprezentate de concediile medicale suportate integral din FNUASS – despre care am mai scris aici.

Baza de calcul

Daca avem un concediu medical in continuare, baza de calcul este aceeasi ca la concediul initial.

Art 33 alin (2) din Normele de aplicare pentru OUG 158/2005 arata ca:

“În situația în care unui asigurat i se acordă două sau mai multe concedii medicale pentru aceeași afecțiune, fără întrerupere între ele, durata lor se cumulează, iar plata se suportă conform art. 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare. În această situație, la calculul indemnizațiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menține baza de calcul determinată pentru certificatul de concediu medical inițial.”

Restrictii in acordare

Pentru certificatele medicale in continuare, data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeasi afectiune.

Baza legala: OUG 158/2005

Articole similare

Comentariul tau aici