Diurna interna si diurna externa – plafon neimpozabil

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Diurna este un drept al angajatului cu contract individual de munca intr-o societate din Romania, care este trimis de catre angajator sa indeplineasca cerintele postului intr-o alta locatie decat cea in care societatea isi desfasoara in mod obisnuit activitatea.

Pe intreaga perioada a deplasarii, angajatul are dreptul la o indemnizatie de delegare (diurna) precum si la decontarea de catre angajator a cheltuielilor de cazare si transport.

Diurna poate fi: interna (deplasarea are loc in interiorul tarii) sau externa (deplasarea are loc in afara tarii).

Potrivit art. 5 din Hotararea nr. 518/1995, in ceea ce priveste deplasarile externe, personalului trimis in strainatate i se acorda:

  • o indemnizatie zilnica in valuta, denumita in continuare diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea;
  • o suma zilnica in valuta, denumita in continuare plafon de cazare, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare.

Deductibilitate:

Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

  • indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

-in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

-strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Cuantumul indemnizatiei zilnice pentru diurna interna in 2019 este de 20 lei pe zi pentru delegarile si detasarile in alta localitate, in interesul serviciului.

Suma maxim deductibila pentru indemnizatia de delegare interna este de 20 x 2,5 = 50 lei.

Suma maxim deductibila pentru indemnizatia de delegare externa se poate calcula inmultind 2.5 cu valorile regasite in tabelul cu nivelul diurnelor pentru fiecare tara din Hotararea nr. 518/1995.

Pentru tot ceea ce depaseste suma maxim deductibila a indemnizatiei de delegare se vor plati contributii sociale si impozit pe salarii.

Mai multe aspecte despre diurna si modul de calcul a acesteia puteti regasi in lucrarea Diurna – comanda aici

Articole similare

Comentariul tau aici