Consecintele renuntarii la un imprumut (4551) in favoarea societatii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Contul 4551 este un cont de pasiv in care se inregistreaza sumele depuse sau lăsate temporar de către acționari/asociați la dispoziția entității.

Asociatii pot renunta la restituirea imprumutul acordat catre societate si astfel suma respectiva se recunoaste ca venit.

Monografia contabila

Nota contabila este:

4551 Acționari/Asociați – conturi curente = 7588 Alte venituri din exploatare

Taxare

Venitul astfel recunoscut este venit impozabil.

De exemplu, daca firma este microintreprindere, suma respectiva intra in baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor.

Este importanta analiza incadrarii in plafoanele fiscale, astfel de sume fiind de regula importante ca valoare si pot duce usor la depasirea plafoanelor fiscale.

Documentul uzual care sta la baza inregistrarilor este o hotarare AGA prin care se consemneaza renuntatea la imprumut.

Articole similare

One Thought to “Consecintele renuntarii la un imprumut (4551) in favoarea societatii”

  1. Steliana Botea

    Cred ca este o aberatie sa renunti in favorea afacerii la imprumuturi numai pt ca CF nu le exclude de la impozitare. Pe cale de consecinta se pot ulterior distribui ca dividende si vor fi din nou impozitate poate chiar si 10% CASS. Aceste imprumuturi pot fi din dividende din anii precedenti (deja impozitate), din dividende de la alte participatii (deja impozitate ) sau alte surse de venit ale persoanelor fizice, si care astfel de venit nu este taxabil conform CF? Poate un pic de ordine fiscala in aceste creditari-renuntari asociati nu ar strica macar cu indicarea sursei banilor la care renunti ca sa acoperi pierderi sau sa rambursezi credite bancare sau sa achiti furnizori care te ard la penalitati!

Comentariul tau aici