Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Exista cateva situatii in care poti beneficia de concediu de munca suplimentar, si anume:
Conform art. 147 alin (1) din codul muncii, salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, persoanele cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Pentru urmatoarele categorii de salariati, numarul zilelor concediului de odihna suplimentar se stabilesc prin contractul colectiv de munca si trebuie sa fie de cel putin 3 zile lucratoare.
De asemenea, salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare “in vitro”, beneficiaza anual de un concediu de munca suplimentar, platit, intr-un numar de 3 zile conform art. 147^1 din codul muncii si se acorda dupa cum urmeaza:
- 1 zi la data efectuarii punctiei ovariene
- 2 zile incepand cu data efectuarii embriotransferului
In acest caz, cererea privind acordarea concediului de munca suplimentar, este obligatoriu sa fie insotita de scrisoarea medicala eliberata de medical specialist, in conditiile legii.
De asemenea, la negocierea CIM-ului a unui salariat nou, ambele parti pot ajunge la un comun acord ca durata concediului anual sa nu fie de 20, ci de 25 zile lucratoare spre exemplu. In acest caz, este obligatoriu ca in cadrul contractului de munca sa fie trecute toate zilele de CO negociate cu noul salariat.
Pe de alta parte, daca angajatorul vrea sa acorde zile suplimentare de CO in functie de vechimea in munca care o au salariatii in companie, este posibil acest lucru. Criteriile de acordare trebuie sa fie mentionate in regulamentul intern, pentru a nu crea discriminari intre salariati si trebuie aduse la cunostinta salariatilor.
Acordarea zilelor de odihna in plus in functie de vechime pot fi si obiectul unei negocieri colective, daca angajatorul are obligatia de a detine un contract colectiv de munca.
Baza legala: Codul Muncii
Articol realizat de Mădălina Raluca Cățănaș