Lucruri de facut in contabilitate pana la finalul lunii ianuarie 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

1.REVISAL

31 ianuarie 2023 este termenul pentru transmiterea majorarii salariului minim in REVISAL. Incepand cu 1 ianuarie 2023, salariul minim s-a majorat de la 2.550 lei la 3.000 lei.

In sectorul constructii, majorarea salariului minim va fi de la 3.000 lei la 4.000 lei. Se aplica acelasi termen de declarare in REVISAL – respectiv 31 ianuarie 2023.

2.DEDUCERI SI BENEFICII NETAXABILE

Incepand cu luna ianuarie se aplica noi reguli pentru deducerea personala de baza si pentru taxarea anumitor tipuri de beneficii.

Angajatii care au copii inregistrati la o unitate de invatamant si care doresc sa beneficieze de deducerile suplimentare vor trebui sa prezinte angajatorilor o dovada a inscrierii copilului la o unitate de invatamant precum si o declaratie pe propria raspundere.

Am detaliat acest aspect in articolul : Modele declaratii pentru angajati: deducere suplimentara, contracte part time, persoane in intretinere.

In ce priveste lista beneficiilor de care pot beneficia angajatii, exista 8 tipuri de beneficii care se pot acorda in regim de scutire de taxe, cu anumite conditii. Am scris despre acestea in articolul : Lista beneficiilor salariale 2023 si modul lor de impozitare.

3.Declaratii scadente pana la finalul lunii ianuarie

Luni 30 ianuarie

Depunerea Declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente perioadei de raportare precedente (lună, trim. etc. ; perioada de raportare este cea declarată pentru depunerea decontului de TVA, prevăzută la art.322 din Legea nr.227/2015) – Formularul 394

Marţi 31 ianuarie

Cererea de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal – (Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal) Beneficiarii scutirilor de accize (instituții, organizații)

Declaraţia specială de TVA (VAT Return One Stop Shop) – Formularul 398

D406 – declaraţia informativă SAF-T Contribuabilii încadraţi în categoria marilor contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au făcut parte din această categorie şi în anul 2021, pentru alte informaţii decât cele privind secţiunile “Stocuri” şi “Active”.
Contribuabilii încadraţi în categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au făcut parte din această categorie în anul 2021 pentru alte informaţii decât cele privind secţiunile “Stocuri” şi “Active”.
Contribuabilii încadraţi în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021. Obligaţia de depunere a Declaraţiei informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referinţă pentru contribuabilii mijlocii.

Declaraţia informativă privind trimiterile poştale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poştale pe teritoriul naţional – Formularul 395.

4. Note contabile de efectuat la inceput de an

Notele care se efectueaza la deschiderea de an, inclusiv regularizarile de dividende trimestriale sunt aici:

Note contabile de efectuat la inceputul anului 2023.

5. Regulament intern

Nu uitati de completarea regulamentului intern cu noile modificari ale Codului Muncii.

Sinteza : noutati privind regulamentul intern, fisa postului, obligatii de informare salariati, declaratii lunare 2023

Articole similare

Comentariul tau aici