Modele declaratii pentru angajati: deducere suplimentara, contracte part time, persoane in intretinere

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Noile modificari in domeniul salarizarii fac necesara prezentarea unor declaratii din partea salariatilor in anumite situatii, in vederea realizarii unui calcul corect.

1. Ultima modificare se refera la acordarea deducerilor personale incepand cu anul 2023

Despre modificarile aduse acestui capitol am scris detaliat aici: Modificari asupra deducerilor personale din 2023- Deducerea personala suplimentara.

Vom avea doua tipuri de deducere personala:

a) cea de baza care se acorda in functie de venit si de numarul de persoane in intretinere:

Persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. În cazul în care o persoană este întreținută de mai mulți contribuabili, suma reprezentând deducerea personală de bază se atribuie unui singur contribuabil, conform înțelegerii între părți. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală de bază se atribuie fiecărui contribuabil în întreținerea căruia/cărora se află aceștia. Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniți, ai contribuabilului sunt considerați întreținuți.

b)deducerea personala suplimentara care se acorda in functie de varsta, de venit dar si de numarul de copii inscrisi intr-o unitate de invatamant

Ea are doua componente:

b1) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani,
care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară ;
b2) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

  • În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.
  • În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

Concluzii:

Pentru fiecare salariat care are persoane in intretinere va fi necesara o declaratie pe propria raspundere care sa ateste urmatoarele:

a) pentru a beneficia de deducerea personala de baza salariatul va trebui sa declare numarul de persoane aflate in intretinere.

De asemenea se mai declara daca functia de baza este la respectivul angajator. Deducerea personala se acorda doar la locul unde este functia de baza.

Aceasta declaratie este necesara in 2023 pentru salariatii care au un venit brut lunar mai mic sau egal cu 5.000 lei, fiindca daca venitul brut lunar depaseste 5.000 lei nu se mai acorda deducere.

b) pentru a beneficia de deducerea persoana suplimentara pentru copiii aflati in intretinere va fi nevoie de o declaratie a parintelui beneficiar, insotita de prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant.

In plus, daca parintele desfasoara activitate la mai multi angajatori, va trebui sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.

Modelul declaratiei pe propria raspundere

Am pregatit un model al declaratiei pe propria raspundere care sa acopere deducerile personale.

Acest model este disponibil AICI in format word.

DECLARATIA CONTRIBUABILULUI

Subsemnatul/Subsemnata………………………………………………, salariat/salariata la …………………………      S.R.L.., avand in vedere prevederile legale privind impozitul pe venit, in vederea stabilirii deducerilor personale pentru persoanele aflate in intretinerea mea, prin prezenta declar pe propria raspundere ca datele mentionate mai jos sunt reale si corespund situatiei actuale, cunoscand ca falsul in declaratii se pedepseste conform legii penale.

Ma oblig sa anunt angajatorul in termenul legal in cazul in care vor interveni schimbari in situatia comunicata si sa prezint actele justificative.

Datele personale ale angajatului:

Numele si prenumele………………………………………………….

Codul numeric personal……………………………………………….

Domiciliul: localitatea………………………, str…………………….., nr……, bl……, sc……, ap……, sectorul……, judetul………………………….

Declar ca functia de baza este la angajatorul : ……………………………………….

  1. Date pentru acordarea deducerii personale de baza

a.Date privind copiii (minori) aflati in intretinerea subsemnatului/ subsemnatei :

Declar ca am in intretinere urmatorii copii minori:

Nr. crt.Numele si prenumele copiluluiCodul numeric personal
   
   
   

b.Date pentru alte persoane aflate in intretinere (sot/sotie, altii)

Declar ca am in intretinere urmatoarele persoane, in afara copiilor minori declarati la punctul a.) astfel:

Nr. crt.Numele si prenumele persoanei aflate in intretinereCodul numeric personalCalitateData de la care se afla in intretinere
     
     

II .Date privind acordarea deducerii personale suplimentare

Declar ca am in intretinere urmatorii copii cu varsta pana la 18 ani, inscrisi intr-o unitate de invatamant cu urmatoare date:

Nr. crt.Numele si prenumele copiluluiCodul numeric personal
   
   
   
   

Declar pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de deducerea suplimentara de 100 lei si ma oblig sa anunt angajatorul in situatia in care vor aparea modificari ale acestei situatii.

Angajatul isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori: [Da] [Nu]

Daca [Da]: Declar pe propria raspundere ca nu beneficiez de deduceri suplimentare de 100 de lei de la alti angajatori.

Subsemnatul dau aceasta declaratie pe propria raspundere si ma oblig sa anunt angajatorul in situatia in care datele declarate anterior se vor modifica.

Atasez:

  • Adeverinta de la unitatea de invatamant/Contractul de scolarizare
  • Copii dupa certificatele de nastere ale copiilor
  • Copii dupa cartile de identitate ale persoanelor aflate in intretinere.

Data…………………                                                  Semnatura………………………

2. O alta modificare care se aplica incepand cu august 2022 este referitoare la contractele part time

Salariații care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată în vigoare în luna în care au fost realizate au obligatia sa depuna la angajator o declaratie pe propria raspundere (Ordinul 1855/2022).

Declarația pe propria răspundere se depune lunar, pe perioada în care salariatul se află în situația mentionata, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

Modelul in format word este AICI.

DECLARAȚIE


Sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, subsemnatul/subsemnata, ……………………………………………………, domiciliat(ă) în ………………………………..,
str. …………………………………………………. nr. ………, bl. …….., sc. ….., ap. ……., județul/sectorul ………………………., legitimat(ă) cu
B.I./C.I. seria ……….. nr. …………………., CNP ……………………………………………., declar pe propria răspundere următoarele:
În cursul lunii ………………………………………………. am realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau
mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul
minim brut pe țară.

Data Semnătura
……………………. ……………………….

Articole similare

Comentariul tau aici