Pauza de masa – durata, includere in timpul de lucru

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.

Pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Prin negociere individuală (în contractul individual de muncă), respectiv negociere sau consultare colectivă (în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern)  trebuie prevăzute condițiile de acordare ale pauzei de masă referitoare la momentul acordării și durata acesteia.

La nivel intern, pauza de masă poate fi reglementată diferit, în funcție de specificul activității.

In ce priveste salariatii cu norma partiala, intr-un comunicat al ITM Salaj se aduc cateva clarificari: “deși drepturile angajaților cu normă parțială sunt în general similare cu cele ale angajaților cu normă întreagă, pauza de masă este reglementată doar în cazul minorilor care lucrează peste patru ore și jumătate, respectiv adulților care lucrează peste șase ore zilnic. Chiar dacă legea nu prevede expres, angajatorul poate acorda acest drept și salariaților al căror timp zilnic de lucru este mai mic decât cel stabilit prin lege .”

Citeste si:

Articole similare

Comentariul tau aici