Scorul Z al lui Altman – un mod de a stabili posibilitatea unei afaceri de a ajunge la faliment in urmatorii 2 ani

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Scorul Z al lui Altman este un indicator dezvoltat de Edward Altman cu scopul de a determina probabilitatea ca o firma sa dea faliment in urmatorii doi ani. Formula este bazata pe informatii care pot fi gasite in contul de profit sau pierdere si in bilantul unei entitati.

Asadar, se poate calcula pe baza unei informatii usor de gasit.

In formula sa initiala, scorul Z se determina astfel:

Z = 1.2A × 1.4B × 3.3C × 0.6D × 0.99E

unde literele inseamna:

A = capital de lucru / total active (aceasta litera masoara valoarea relativa a activelor lichide)

B= rezultat reportat/total active (masoara profitabilitatea cumulativa)

C = rezultat inainte de taxe si dobanzi/ total active (masoara rezultatele inainte de a efectele impozitelor si dobanzilor)

D = valoarea de piata a actiunilor / valoarea contabila a datoriilor firmei (prin aceasta litera se incorporeaza in indicator efectul unui declin in valoarea de piata a actiunilor unei companii)

E = Vanzari / Total active

Un scor Z al lui Altman mai mare de 2.99 inseamna ca firma masurata este in zona sigura, ferita de riscul de faliment.

Un scor mai mic de 1.81 inseamna ca respectiva companie este intr-o zona de risc considerabil pentru a intra in faliment , iar intervalul 1.81- 2.99 este zona in care entitatea trebuie sa isi puna intrebari serioase.

In practica, s-a dovedit ca modelul ofera indicii destul de rezonabile pentru companiile analizate in ce priveste riscul de faliment.

Modelul a fost initial implementat pentru firme de productie cu active in suma mai mare de 1 milion usd. Datorita importantei sale, a fost modificat de atunci pentru a putea fi utilizat si pentru alte tipuri de companii.

Articole similare

Comentariul tau aici