Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Un tip de beneficiu extrasalarial pe care il pot acorda angajatorii se refera la decontarea serviciilor turistice in concediul de odihna al angajatilor, atat pentru ei cat si pentru membrii familiei acestora.
De ce ar acorda un angajator un astfel de beneficiu ? Fiindca in situatia in care sumele acordate se incadreaza in anumite plafoane, beneficiul acordat este scutit de taxe la angajat, iar pentru angajator este o cheltuiala deductibila.Astfel,angajatorul poate opta spre exemplu ca in loc sa acorde angajatului o prima in bani (supusa impozitului, CAS si CASS) sa ii deconteze servicii turistice pe durata concediului (integral sau partial) in conditii de scutire de taxe.
Plafoane pentru decontarea serviciilor turistice
La angajat 2 limite:
Limita 1 (anuala) : nu se supun impozitului si nici contributiilor sociale contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul individual de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de vouchere de vacanţă, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Salariul mediu brut anual pentru anul 2024 este stabilit la suma de 7.567 lei.
Limita 2 (lunara) : plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Aici, sumele acordate sub forma de servicii turistice se cumuleaza cu alte 8 tipuri de beneficii precum : decontare servicii medicale, contributii la pensii facultative, abonamente la sport, etc.
Important!
1.Pe langa cele doua limite, trebuie ca acest lucru sa fie prevazut fie in contractul individual de munca, fie in regulamentul intern.
2. Nu se pot acorda si vouchere de vacanta si sa se deconteze si serviciile turistice.
Am scris detaliat despre diferenta dintre cele doua in articolul : Vouchere de vacanta vs decontare servicii turistice in concediu
La angajator o limita:
Cheltuiala cu aceste servicii este o cheltuiala deductibila partial – mai precis se include in lista cheltuielilor sociale, alaturi de alte tipuri de cheltuiei. Aceste cheltuieli sunt deductibile în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
In aceasta categorie a cheltuielilor sociale se includ si ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii, ajutorarea copiilor din școli și centre de plasament, eltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete culturale și tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.
Exemplu
Presupunem ca avem un angajat cu un salariu brut de 4.000 lei/luna care aduce in luna iunie spre decontare o factura de servicii turistice in valoare de 1.000 lei. Ce regim fiscal se aplica ?
La angajat, suma decontata se incadreaza in limita anuala de 7.567 lei. Limita a doua este 33%* 4.000 lei =1.320 lei. Observam ca factura se incadreaza si in a doua limita. Prin urmare, aceasta este scutita de taxe la angajat.
Desigur, am presupus varianta mai simpla in care nu se acorda si alte beneficii.
La angajat, la calculul impozitului pe profit la T2 2024 se analizeaza incadrarea in plafonul de cheltuieli sociale de 5% din cheltuielile cu salariile : 5% * 6 luni * 4.000 lei = 1.200 lei.
Observam ca se incadreaza si in limita de 5% prin urmare la angajator este o cheltuiala deductibila.
In ce luna se inregistreaza in contabilitate?
Codul fiscal prevede ca sumele reprezentând contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, în condiţiile alin. (41) lit. d), se consideră venituri aferente lunii:
a) în care se aprobă decontul
b) în care sunt acordate, în situaţia în care nu există obligaţia prezentării unor documente justificative
Baza legala: art. 76 alin.(8) Codul fiscal)).
Ce documente sunt necesare?
a) daca angajatorul plateste serviciile in numele angajatului, atunci nu sunt necesare alte documente justificative.
Chiar daca se achita factura in avans, de exemplu in luna martie 2024 desi concediul se efectueaza in august 2024, inregistrarea in contabilitate si verificarea incadrarii in limite se va face in luna martie 2024.
b) daca serviciile nu sunt platite direct de angajator pentru angajatii proprii, ci dimpotriva, angajatul isi plateste serviciile , va trebui sa prezinte angajatorului :
- decontul
- factura de achizitie servicii turistice si/sau de transport
- daca sunt decontate servicii pentru mai multe persoane, se vor anexa si dovezile ca celelate persoane sunt membri ai familiei (certificat de casatorie, de nastere, etc)
- cererea de concediu aprobata de conducerea entitatii
La data la care se depune si se aproba decontul, angajatorul inregistreaza cheltuiala si calculeaza incadrarea in plafoanele mai sus-amintite.
Monografia contabila
In situatia in care suma decontata este integral scutita de taxe, se va inregistra astfel:
a) daca factura este emisa pe numele societatii:
6458 Alte cheltuieli privind asigurările și protecția socială = 401 Furnizori
b) daca factura este pe numele angajatului
6458 Alte cheltuieli privind asigurările și protecția socială = 542 Avansuri de trezorerie
542 Avansuri de trezorerie = 5121 Conturi la banci in lei / 5311 Casa in lei
Daca suma acordata depaseste limitele de deductibilitatem diferenta se inregistreaza ca avantaj in natura, se trece prin calculul salarial si supune impozitului, CAS si CASS.
Citeste si: Beneficii salariale si extrasalariale 2024

Buna ziua, se poate deconta doar un bilet de avion prin care angazatul dovedeste ca a zburat la o destinatie dorita dar acolo nu a cumparat cazare (se cazeaza la rude)?
Altfel spus este obligatoriu sa fie mentionata o cazare in decont?
Multumesc
Buna ziua, avem un salariat cu salariu brut de 4000 lei care a mers pe litoral cu familia (sotia si 2 copii minori). Serviciile turistice sunt facturate pe numele lui si depasesc cu mult plafonul de 33% . Suma deductibila este doar 1320 tinand cont ca a achitat cazare si masa pentru 4 membri ai familei?