Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Potrivit unei initiative legislative recente, angajatorii ar putea fi obligati să distribuie salariaților o cotă de cel puțin 7,5% din profitul net realizat, maxim 25%, conform unui proiect de lege, iar suma astfel primita sa fie scutita de CAS, CASS si CAM.
De participarea la profit ar urma sa beneficieze numai salariatii care au
vechime de minimum 12 luni in relatia de munca cu acel angajator, meintrerupta sau intrerupta numai de suspendarea temporara a contractului individual de munca din motive de concediu pentru incapacitate temporara de munca, concediu pentru ingrijirea copilului sau alte motive neimputabiie salariatului.
Propunerea poate fi gasita AICI.
Ce probleme ridica aceasta initiativa ?
- prima si cea mai importanta credem ca este tocmai nerespectarea dreptului antreprenorilor de a dispune asa cum doresc de rezultatul obtinut din afacerea lor (asemeni unei nationalizari a profiturilor). Daca angajatii sunt indreptatiti la obtinerea unei parti din profit, ce se intampla in cazul pierderilor ? Legea societatilor comerciale separa tocmai aceste roluri.
- masura ar putea permite angajatorilor sa directioneze plata salariilor prin intermediul acestei variante care implica taxe mult mai putine (dividendele se taxeaza cu 5%) si sa reduca la minim sumele care se distribuie in mod normal prin salarii. Practic vor putea inregistra pe statul de plata salariile la minimul permis de lege, iar diferenta sa o plateasca ca dividende. Scazand salariul brut la minim, automat si profitul va fi mai ridicat, ceea ce va permite distribuirea mai mult sub forma de dividende.Calculele angajatorilor vor fi complexe, insa vor incerca cu siguranta optimizarea maxima a costurilor. Nu stim in ce masura a fost analizat impactul fiscal de initiatorii acestor propuneri.
- foarte multe companii inregistreaza pierdere ceea ce practic creeaza imposibilitatea aplicarii echitabile acestei masuri intre angajatori. Mai mult, angajatii vor fi tentati sa se angajeze la firme cu profit, lansand o concurenta mai mica pozitiilor deschise la firmele noi, start-upuri care in general inregistreaza pierdere in primii ani.