Provizioane

Conform Ordinului 3055/2009 , provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe, sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte în ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.

Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.

Provizioanele nu pot depasi din punct de vedere valoric sumele care sunt necesare stingerii obligatiei curente la data bilantului.

Un provizion este o datorie cu exigibilitate sau valoare incerta.

Recunoastere

Un provizion va fi recunoscut numai în momentul în care:

– o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;

– este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva; si

– poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.

Daca aceste conditii nu sunt îndeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.

Deosebirea fata de alte datorii

Provizioanele se pot distinge de alte datorii, cum ar fi datoriile din credite comerciale sau cheltuielile angajate, dar neplatite, datorita factorului de incertitudine legat de exigibilitatea sau valoarea viitoarelor cheltuieli necesare stingerii datoriei. Spre deosebire de acestea:

a) datoriile din credite comerciale constituie obligatii de plata a bunurilor sau serviciilor ce au fost primite de la sau expediate de furnizori si care au fost facturate, sau a caror plata a fost convenita în mod oficial cu furnizorii; si

b) cheltuielile angajate sunt obligatiile de plata pentru bunuri si servicii care au fost primite de la sau expediate de furnizori, dar care nu au fost înca platite, facturate sau nu s-a convenit oficial asupra platii lor cu furnizorul, inclusiv salariile datorate angajatilor (de exemplu, sumele aferente concediului platit). Desi uneori este necesara o estimare a valorii sau exigibilitatii acestor datorii, elementul de incertitudine este – în general – mult mai redus decât în cazul provizioanelor.

Angajamentele entitatilor sunt prezentate, de regula, ca parte a datoriilor rezultate din credite comerciale sau din alte activitati, în timp ce provizioanele sunt raportate separat.

O obligatie curenta este o obligatie legala sau implicita.

În întelesul prezentelor reglementari:

a) o obligatie legala este obligatia care rezulta:

– dintr-un contract (în mod explicit sau implicit);

– din legislatie; sau

– din alt efect al legii;

b) o obligatie implicita (de exemplu, obligatia prin care o entitate se angajeaza sa efectueze plati compensatorii personalului disponibilizat) este obligatia care rezulta din actiunile unei entitati în cazul în care:

– prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisa a firmei sau dintr-o declaratie suficient de specifica, entitatea a indicat partenerilor sai ca îsi asuma anumite responsabilitati; si

– ca rezultat, entitatea a indus partenerilor ideea ca îsi va onora acele responsabilitati.

Nu se recunosc provizioane pentru pierderile viitoare din exploatare.

Se vor recunoaste ca provizioane doar acele obligatii generate de evenimente anterioare care sunt independente de actiunile viitoare ale entitatii (de exemplu, modul de desfasurare a activitatii în viitor). Exemple de astfel de obligatii sunt amenzile sau costurile de eliminare a efectelor negative, produse mediului, pedepsite de lege, ambele generând iesiri de resurse care încorporeaza beneficii economice, indiferent de actiunile viitoare ale entitatii. Similar, o entitate recunoaste un provizion pentru costurile de închidere a unei instalatii petroliere, cu conditia ca respectiva entitate sa remedieze daunele produse deja.

Spre deosebire de aceasta situatie, o entitate poate intentiona sau poate avea nevoie, datorita presiunilor de ordin comercial sau a cerintelor de ordin legal, sa efectueze cheltuieli pentru a putea actiona într-un anumit mod (de exemplu, prin instalarea de filtre pentru fum într-un anumit tip de fabrica). Deoarece entitatea poate evita cheltuielile viitoare prin diverse actiuni, de exemplu, prin modificarea procedeului de fabricatie, ea nu are o obligatie curenta aferenta acelei cheltuieli viitoare si, deci, nu va recunoaste niciun provizion.

Pentru ce se constituie provizioane?

Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt:

a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte;

b) cheltuielile legate de activitatea de service în perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;

c) actiunile de restructurare;

d) pensii si obligatii similare;

e) dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea

f) impozite;

g) prime ce urmeaza a se acorda personalului din profitul realizat, potrivit prevederilor legale sau contractuale; si

h) alte provizioane.

Provizioanele pentru pensii se refera la sumele ce vor fi platite de entitate dupa ce angajatii au parasit entitatea. Valoarea provizioanelor pentru pensii se stabileste de catre specialisti în domeniu. La determinarea lor se tine seama de vârsta, vechimea în munca si rotatia personalului în cadrul entitatii. Provizioanele pentru pensii se recunosc pe parcursul perioadei de munca ramase pâna la pensie, atunci când exista certitudinea achitarii lor într-operioada previzibila de timp.

Provizioanele pentru impozite se constituie pentru sumele viitoare de plata datorate bugetului de stat, în conditiile în care sumele respective nu sunt reflectate ca datorie în relatia cu statul.

Aceste provizioane pot fi constituite, de exemplu, pentru: diferente de impozite rezultate din operatiuni de control nefinalizate; impozite pentru care entitatea are deschise procese în instanta; rezerve din facilitati fiscale sau alte rezerve pentru care în legislatia fiscala exista prevederi referitoare la impozitarea acestora, precum si în alte situatii care pot genera datorii sub forma impozitului pe profit.

Provizioanele prezentate în bilant la “Alte provizioane” include provizioane constituite pentru:

– beneficiile platite angajatilor pentru terminarea contractului de munca, ca rezultat al deciziei unei entitati de a încheia contractul unui angajat înainte de data normala de pensionare sau al deciziei unui angajat de a accepta în mod voluntar plecarea în somaj, în schimbul acelor beneficii;

– alte beneficii pe care entitatea urmeaza sa le plateasca angajatilor sau persoanelor dependente de acestia, care nu sunt legate de restructurare sau pensii;

– cheltuielile legate de protectia mediului înconjurator, pentru: protejarea aerului; gestiunea apelor uzate; gestiunea deseurilor, protejarea solului, a apelor subterane si a apelor de suprafata; protejarea biodiversitatii si a peisajului; alte activitati de protejare a mediului înconjurator;

– obligatii asumate în comun cu o terta parte etc.

Provizioanele incluse la “Alte provizioane” trebuie descrise în notele explicative, daca acestea sunt semnificative.

Acolo unde efectul valorii-timp a banilor este semnificativ, valoarea provizionului reprezinta valoarea actualizata a cheltuielilor estimate a fi necesare pentru stingerea obligatiei. În acest caz, actualizarea provizioanelor se face întrucât, datorita valorii-timp a banilor, provizioanele aferente unor iesiri de resurse care apar la scurt timp de la data bilantului sunt mult mai oneroase decât cele aferente unor iesiri de resurse de aceeasi valoare, dar care apar mai târziu.

Actualizarea provizioanelor se efectueaza, de regula, de catre persoane specializate. Rata de actualizare utilizata reflecta evaluarile curente pe piata ale valorii-timp a banilor si ale riscurilor specifice datoriei.

Articole similare

Comentariul tau aici