9 reguli noi în domeniul transportului rutier de persoane, pe perioada stării de alertă-O 984 publicat in 16.05.2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Iata ce masuri si reguli noi au fost stabilite in domeniul transportului rutier de persoane, prin O 984/2020 publicat in MOF 904/16.05.2020.

Pe durata stării de alertă purtarea măștii de protecție care să acopere nasul și gura este obligatorie în toate gările, autogările, porturile, locurile de îmbarcare/debarcare, terminalele aeroporturilor și stațiile de metrou, precum și în interiorul oricărui mijloc de transport în comun.

 1. La urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluții dezinfectante. Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția mijlocului de transport înainte de plecarea în cursă. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.
 2. Conducătorul auto va fi dotat cu mască de protecție.
 3. Purtarea măștii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum și pe toată durata călătoriei.
 4. Spațiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacțiunea socială.
 5. Conducătorii mijloacelor de transport au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (șoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului etc.).
 6. La îmbarcare/debarcare, pasagerii vor respecta o distanță de siguranță minimă unul față de celălalt.
 7. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din față, iar coborârea pe cealaltă/celelalte ușă/uși.
 8. Pentru microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.
 9. Pentru transportul pasagerilor în regim de taxi și alternativ sunt obligatorii următoarele măsuri:
  a) transportul pasagerilor se va efectua doar pe locurile din spate;
  b) conducătorul auto va fi dotat cu măști și dezinfectant de tip biocid;
  c) se va delimita spațiul dintre conducătorul auto și pasageri;
  d) pasagerii au obligația de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecție și de a purta masca de protecție la urcarea în vehicul și pe toată durata călătoriei;
  e) utilizarea mănușilor de către șofer în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacțiunii cu alte persoane (agenți control etc.) este obligatorie, precum și dezinfectarea mâinilor, după îndepărtarea mănușilor într-o pungă special destinată;
  f) igienizarea și dezinfectarea interiorului autoturismului sunt obligatorii în fiecare zi;
  g) se vor utiliza cu precădere plățile electronice.

Articole similare

Comentariul tau aici