Angajatorii care au avut angajati in somaj tehnic peste 15 zile -pot beneficia 3 luni de bani de la buget

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Daca în perioada stării de urgență sau alertă:

  • angajatorii au avut angajati in somaj tehnic 75% platit de stat sau
  • angajatorii au suspendat contractele de munca ale angajatilor in baza art. 52 alin. (1) lit. c) Codul muncii ( in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare) si nu au beneficiat de indemnizatia de la stat.

pot beneficia de un ajutor , incepand cu 1 iunie 2020, astfel:

  • beneficiu: decontarea unei procent de 41.5% din salariul de baza brut , plafonat insa la 41,5% din salariul mediu brut adica 41,5% * 5.429 lei =2.253 lei
  • durata: trei luni

Important! Prevederile se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării CIM de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă și au beneficiat fie de indemnizație de somaj de la stat, fie de somaj tehnic suportat de angajator (art 53 Codul muncii).

Obligatii:

  • angajatorii au obligația pastrarii angajatilor pana la data de 31.12.2020, exceptand lucrătorii sezonieri.Nu se aplică în cazul în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului.

Procedura de recuperare sumelor de la stat

  • angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaților
  • in perioada 1- 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, depun, prin mijloace electronice, la AJOFM o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de această sumă.
  • decontarea sumelor se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori, a obligațiilor declarative și de plată aferente salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.
  • plata sumelor se face prin virament în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit

Nota: de masura pot beneficia si cetățenii români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere.

Ca alternativa, angajatorii care au mai multe obiecte de activitate dintre care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor stabilite prin acte ale autorităților competente pot opta si pentru continuarea masurilor de somaj tehnic.

Baza legala: OUG 92/2020.

Citeste aici : SINTEZA masurilor pentru angajatori incepand cu 1 iunie 2020 -OUG 92/2020.

Articole similare

Comentariul tau aici