Aspecte care nu sunt specificate concret in legislatia muncii: frecventa evaluarilor,comunicarilor, plata salariului

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Exista anumite aspecte care nu sunt specificate concret in legislatia muncii si care se stabilesc de catre angajatori, in conformitate cu politicile proprii, de regula prin regulamentul intern.

Cateva dintre aceste sunt:

1.Frecventa cu care se efectueaza evaluarea performantelor angajatilor. Nu este mentionata o anumita perioada intre doua evaluari succesive, de aceea entitatile isi pot stabili propriile reguli.

Citeste si : Evaluarea salariatilor – ce obligatii ai ca angajator?

2.Codul muncii prevede ca angajatorul are obligatia să comunice periodic salariaților situația economică și financiară a unității, cu excepția informațiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natură să prejudicieze activitatea unității. Periodicitatea comunicărilor se stabilește prin negociere în contractul colectiv de muncă aplicabil, dar nu stabileste care este periodicitatea acestei informari.

Astfel se lasa la decizia angajatorului stabilirea acestei periodicitati, prin contractul colectiv de munca aplicabil.

3. Nu sunt specificate concret documentele care atesta plata salariului. Mai precis Codul muncii prevede la art. 168 ca plata salariului se dovedește prin semnarea statelor de plată, precum și prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plății către salariatul îndreptățit, dar nu detaliaza care sunt aceste documente justificative.

Citeste si: Plata salariului: termene de plata si documente care atesta plata salariului

4.Codul muncii prevede acordarea a două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Cele 3 sarbatori religioase anuale sunt: Pastele, Craciunul si Rusaliile.

Nu este insa mentionat clar dacă salariații care aparțin altor culte religioase beneficiază și de zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbători religioase ale cultelor de care aparțin dar și de zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbători religioase anuale. Acest lucru se poate specifica in regulamentul intern.

Articole similare

Comentariul tau aici