Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Numarul de salariati ai firmei este un indicator important care se utilizeaza la incadrarea in anumite criterii de marime a firmei, la stabilirea regimului de impozitare sau a anumitor obligatii suplimentare.
Cele mai importante situatii care se refera la numarul de salariati sunt:
1.Cota de impozitare ca microintreprindere care difera daca firma are sau nu angajati. Cota de 1% se aplica daca entitatea are cel putin un angajat cu contract de munca cu norma intreaga si 3% in celelalte cazuri.
Aceasta conditie se considera indeplinita si daca au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi.
2.Obligatii privind incadrarea de persoane cu handicap daca numarul de salariati este de cel putin 50.
Conform Legii nr. 448 /privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Pentru o firma care are 50 de angajati, revine obligatia de a angaja cel putin 2 persoane cu handicap.
Ca alternativa la aceasta obligatie, firmele au două opţiuni:
- fie să plătească lunar către buget o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap
- fie să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferenţa până la nivelul sumei prevăzute anterior să achiziţioneze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate.
3.Numarul de salariati este unul dintre cei 3 indicatori de marime (alaturi de cifra de afaceri neta si de totalul activelor) care sunt luati in calcul la incadrarea firmelor ca microentitati, entitati mici si entitati mijlocii si mari.
Plafoanele de marime sunt : 10 pentru microentitati, intre 10 si 50 pentru entitati mici si peste 50 pentru entitati mijlocii si mari.
In functie de aceasta incadrare, firmele au de depus raportari contabile mai mult sau mai putin complexe.
4. Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 21 de salariați.
5.Declararea punctelor de lucru la ANAF difera in functie de numarul de salariati incadrati la punctul de lucru, mai precis daca numarul acestora este mai mare sau mai mic decat 5.
La societatile care au mai mult de 5 salariati la sediile secundare vor primi de la ANAF, dupa depunerea documentatiei, un cod de indentificare fiscal pentru acel sediu secundar, care se va utiliza pentru declararea impozitului pe veniturile de natura salariala in declaratia 112 ale angajatilor care sunt angajati la acel punct de lucru inregistrat.
In declaratia 112 la sectiunea F – Impozit pe venitul din salarii entitatea va trebui sa evidentieze defalcat impozitul pe veniturile salariale, atat pentru CUI-ul sediului principal cat si pentru CUI-ul sediului secundar.