Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
La finalul anului 2023 s-a introdus in legislatie o masura noua, aplicabila incepand cu anul 2024 si anume introducerea in sfera CASS a indemnizatiei de concediu medical.Ramaneau scutite de CASS doar doar persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale pentru indemnizaţiile aferente certificatelor medicale.
Am scris detaliat in articolul : Din 2024 se datoreaza CASS la concediul medical.
Prin Ordonanta 34 publicata in 12 aprilie se introduce o noua modificare: se includ in lista exceptarilor de la plata CASS si urmatoarele tipuri de concedii medicale: concediul de maternitate, risc maternal, boli oncologice, afectiuni cardiovasculare, HIV/SIDA, urgente medico-chirurgicale, ingrijirea copilului bolnav, îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, arsuri grave .
Masura intra in vigoare la data publicarii in MOF adica incepand cu 12 aprilie 2024.
Important- ce tipuri de concedii medicale raman in baza de calcul a CASS?
Raman cuprinse in baza de calcul a CASS doar indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din OUG nr. 158/2005 aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizație 01, 07 și 10.
01- Boala obisnuita
07- Carantina
10- Reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă – nu va depăși 25% din baza de calcul
Redam mai jos paragrafele din actul normativ care reglementeaza concediile medicale
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
La articolul 154 alineatul, (1) litera i) va avea următorul cuprins:
„i) persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele aflate în concedii medicale în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru care indemnizațiile nu sunt cuprinse în categoriile de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 155 alin. (1) lit. i), pentru indemnizațiile aferente certificatelor medicale;”.
La articolul 155 alineatul (1), litera i) va avea următorul cuprins:
„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizație 01, 07 și 10, prevăzute în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare.”
La articolul 157 alineatul (1), litera v) va avea următorul cuprins:
„v) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. i).”
Art. 17. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prevederile art. 16 din prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Dispozițiile art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanță de urgență, se aplică și pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
