Declaratia Unica privind veniturile realizate in anul 2017/estimate 2018 – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 11.07.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Completarea Declaratiei Unice pentru veniturile din activitati independente – realizate in anul 2017 si / sau estimate pentru anul 2018”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Va rog sa clarificati daca art. 174 alin. 18 prevede obligativitatea persoanelor fara calitate de salariat anul trecut si cu venituri sub plafon anul acesta, sa se asigure aferent unei baze de calcul de 6 salarii. Daca nu, la cine se refera alineatul respectiv?”

a.) Raspuns ANAF: “Prevederile art. 174 alin. (18) din Codul fiscal, sunt aplicabile în cazul în care o persoană estimează pentru anul 2018 că obţine venituri (prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h) din Codul fiscal) cel puţin egale cu plafonul de 22800 lei, iar ulterior, constată că venitul net anual cumulat realizat este sub plafon, iar în anul fiscal 2018 nu a avut calitatea de salariat şi nu s-a încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1). Astfel, în acest caz, se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe ţară prin depunerea Declaraţiei unice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.”

b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, cand aleg sa completez declaratia 200, am doar optiunea pe 2016 sau 2015. Nu gasesc cum sa o completez pentru 2018, iar anul nu se poate edita. Cum trebuie sa procedez?”

b.) Raspuns ANAF: “Pentru veniturile obtinute in anul 2017 si pentru esitmarea celor ce vor fi obtinute in 2018 se depune Declaratia unica pe care o puteti descarca de la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/…/Declarat…/declaratie_unica.html

Mai multe informații puteți obține la urmatorul link:https://static.anaf.ro/…/AsistentaCont…/Ghid_DU_2018.pdf

c.) Intrebare contribuabil: “O persoana fizica obtine drepturi de autor unde i se opreste 10% impozit peste 22.800 lei. Este si salariata la o firma cu 8 h/zi la salariul minim. Este corect sa nu faca declaratie unica deoarece nu este obligata sa plateasca sanatate si pensie din drepturi de autor fiind angajata? Multumesc”

c.) Raspuns ANAF: “În situaţia prezentată de dvs. nu aveţi obligaţia completării şi depunerii Declaraţiei unice”

d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, daca in 2017 am realizat venituri din activ de avocatura si ca persoana fizica am avut in perioada 01 .01-01.09.2017 un apartament inchiriat cu chirie 800 lei/luna,trebuie sa depun declaratia si o anexa?”

d.) Raspuns ANAF: “Pentru anul 2017 aveți obligația completării declarației unice doar pentru veniturile obținute din activitatea de avocatură.”

e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, Mentiune: Eu sunt angajat salariat. Daca am inchiriat, pentru turisti, un apartament cat eram in vacanta sau plecat (ianuarie, de Pasti) ce trebuie sa fac? Este necesara declaratia unica?
Multumesc!”

e.) Raspuns ANAF: “Dvs aveți obligația depunerii declarației unice și completarea acesteia în mod corespunzător.”

f.) Intrebare contribuabil: “Daca nu depasesc plafonul pentru o intreprindere individuala, dar aleg sa platesc CAS, intrucat nu sunt salariat in alta parte, care este suma la care platesc CAS, 22800 lei? Adica 5700 lei pe an?”

f.) Raspuns ANAF: “În situația în care doriți să optați pentru plata contribuției CAS deși veniturile estimate a fi realizate sunt sunt sub plafonul anual, opțiunea se exercită prin depunerea declarației unice, CAP. II, SECȚIUNEA 2: DATE PRIVIND CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE ȘI CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE ESTIMATE PENTRU ANUL 2018.

Astfel, puteți opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent, în condițiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară iar baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale va fi venitul ales de dvs., care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară. Cota aplicată este de 25%.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare