Impozitul pe proprietate : cladiri si terenuri in 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Ordonanta 16/2022 si Legea 252 /2022 aduc cateva modificari in domeniul impozitelor si taxelor locale. Vom prezenta o comparatie intre sistemul aplicabil in 2022 si sistemul valabil incepand cu 2023.

I. Impozitul pe teren

20222023
Impozitul pe terenTerenuri amplasate în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții
impozitul = suprafata terenului (ha) * suma corespunzătoare prevăzută într-un tabel (la art.465 alin(2) CF).


impozitul = (suprafața terenului (ha) – suprafețele de teren acoperite de clădiri) * suma corespunzătoare prevăzută în tabel (la art. 465 alin.(2) CF)
Impozitul pe terenteren amplasat în extravilanimpozitul = suprafata terenului(ha)*suma corespunzătoare prevăzută în tabel * coeficientul de corecție corespunzător prevăzut la art. 457 alin. (6)impozitul=(suprafata terenului-suprafața de teren acoperita de clădiri(ha))*suma corespunzătoare categoriei de folosință prevăzută în tabel *coeficientul de corecție corespunzător zonei și rangului localității **)

**) Coeficientii de corectie valabili din 2023 corespunzatori zonei si rangului localitatii pentru terenurile amplasate in extravilan sunt prezentati mai jos:

II. Impozitul pe cladiri

Tip20222023
Cladiri cu destinatie rezidentialaModul de calcul difera in functie de proprietar -persoana fizica sau juridica
a) fizica-cota cuprinsa între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii
b) juridica-0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii
Se introduce o singura cota minimala (practic nu mai exista interval de cote, ci doar o cota minima) indiferent daca cladirea este detinuta de persoane fizice sau juridice -cota de minimum 0,1% asupra valorii clădirii.

Important!  Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
Cladiri cu destinatie nerezidentialaModul de calcul difera in functie de proprietar -persoana fizica sau juridica
a) fizica -cota cuprinsa între 0,2 – 1,3%
b) juridica-cote cuprinse între 0,2% – 1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii
Se introduce o singura cota minimala indiferent de cine detine cladirea (persoana fizica sau juridica). Cota este de minimum 0,5% asupra valorii clădirii.

Important! Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
Cladiri cu destinatie mixtaImpozit total = impozit aferent suprafetei detinute in scop rezidential + impozit aferent suprafetei detinute in scop nerezidential
Se determină în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare de 50% și se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare destinației majoritare, asupra valorii întregii clădirii.

Important!
1.contribuabilii au obligația de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinației finale a clădirii, suprafața folosită în scop nerezidențial, însoțită de documentele doveditoare ( în termen de 30 de zile de la data oricăror modificări privind suprafețele nerezidențiale)
2. În cazul acestor clădiri, contribuabilii au obligația de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinației finale a clădirii, suprafața folosită în scop nerezidențial, însoțită de documentele doveditoare, cu excepția celor aflați în evidența fiscală a unității administrativ-teritoriale. Declararea la organul fiscal local se face în termen de 30 de zile de la data oricăror modificări privind suprafețele nerezidențiale

Articole similare

Comentariul tau aici