Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
Ce este indemnizatia de mobilitate?
In contractele individuale de munca, in afara clauzelor esentiale, între părți pot fi negociate și cuprinse în contractul individual de muncă și alte clauze specifice. O astfel de clauza specifica este clauza de mobilitate.
Prin clauza de mobilitate părțile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligațiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă.
În acest caz salariatul beneficiază de prestații suplimentare în bani sau în natură.
Cuantumul prestațiilor suplimentare în bani sau modalitățile prestațiilor suplimentare în natură sunt specificate în contractul individual de muncă.
Ce tratament fiscal are din 2023?
Art. 39 OUG 16/2022 prevede existenta unei liste de 7 tipuri de venituri care cumulate lunar, nu reprezintă venit impozabil în înțelesul impozitului pe venit, în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Printre acestea se numara si prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decât cele prestațiile suplimentare primite de lucrătorii mobili prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier, în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația de delegare/detașare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice.
Aceasta plafonare se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.
Concomitent, indemnizatiile de mobilitate au fost eliminate din categoria veniturilor neimpozabile – asa cum erau incadrate alaturi de diurne, pana la un anumit nivel.
Asadar, din 2023 indemnizatia de mobilitate cumulata cu alte 6 tipuri de venituri se compara cu plafonul de 33% din salariul de baza si doar ce se incadreaza in plafon constituie venit neimpozabil.
Ordinea in care se includ in plafon cele 7 tipuri de beneficii o realizeaza angajatorul. Verificarea o va face lunar.
Pana in 2022 inclusiv, nu exista acest plafon de 33%, iar prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură nu erau impozabile daca se incadrau in limita :
(i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;
(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
Aceasta includere a clauzei de mobilitate in aceeasi categorie cu indemnizatia de deplasare s-a realizat prin Legea 72/2022.