Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
INGOGRAFICE
Poprierea pe salariu
Poprirea este o modalitate de executare silita ce consta in indisponibilizarea sumelor de bani datorate debitorului de catre tert.
Securitatea gravidelor la locul de munca
Salariata gravida este femia care anunta in scris angajatorul asupra starii fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie.
Scutiri de la plata impozitului pe venit
Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: vezi in infografic
Valoarea salariului cand exista concediu de odihna
LEGISLATIE
O 2094/2019 pentru stabilirea birourilor vamale abilitate pentru punerea in libera circulatie a benzinelor si motorinelor
In MOF 669/12.09.2019 a fost publicat O 2094/2019 pentru stabilirea birourilor vamale de frontieră abilitate să efectueze formalități vamale de punere în liberă circulație a benzinelor și motorinelor.
Ordinul nr. 1975/2019 privind sigiliile utilizate in cadrul activitatii Directiei antifrauda
In MOF nr. 674/13.08.2019 a fost publicat O 1975/2019 privind sigiliile utilizate in cadrul Directiei antifrauda.
CIM pe durata determinata – in ce conditii se poate incheia?
Angajatorii au posibilitatea de a angaja personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
Ce legislatie se aplica cu privire la casarea imobilizarilor ?
MONOGRAFII
Monografii contabile Imobilizari Financiare
Coeficientul K in comertul cu amanuntul – monografie
Coeficientului de repartizare K este un raport intre adaosul comercial si valoarea stocului de marfuri, aratand care este ponderea adaosului comercial in valoarea marfurilor. Coeficientul se aplica asupra veniturilor obtinute din vanzarea marfurilor si rezulta adaosul comercial aferent marfii vandute (indica ce procent din venitul obtinut reprezinta adaos comercial).
Piesele de schimb- incadrare, monografii
O 1802/2014 prevede la art. 191 alin. (4) ca piesele de schimb şi echipamentul de service sunt, în general, contabilizate ca stocuri şi recunoscute în contul de profit şi pierdere atunci când sunt consumate.
SALARIZARE
Cine plateste concediul medical in cazul incetarii contractului de munca?
Presupunem ca o persoana urmeaza sa intre in concediu medical incepand cu data de 01.09.2019 iar contractul de munca inceteaza incepand cu 01.09.2019. Prespunem ca persoana are un stagiu de cotizare complet care o indreptateste sa primeasca concediu medical si indemnizatie. Cine va plati in acest caz concediul medical ?
Impozitarea bacsisului 2019 – proiect MFP
Pe site-ul Ministerului de finante – a fost publicat un nou proiect legislativ care propune stabilirea regulilor fiscale si contabile de inregistrare a bacsisului.
FISCALITATE
Concediu de maternitate – Concediu crestere copil
Durata minima obligatorie a concediului – 42 zile calendaristice. Concediile de sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea beneficiarului.
Facilitati fiscale OUG 6/2019-informare ANAF
Dorim să vă informăm că, în data de 05.08.2019, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 648, Ordonanta Guvernului nr.6/2019 privind instituirea unor facilităti fiscale, care reglementează:
Securitatea gravidelor la locul de munca
Salariata gravida este femia care anunta in scris angajatorul asupra starii fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie.
Obiecte de inventar vs mijloace fixe vs piese de schimb
In contabilitatea unei entitati achizitiile de bunuri se pot incadra in diferite categorii in functie de scopul achizitiei, valoarea si durata de viata.
Declaratia 300 actualizata in 13.08.2019
Pe site-ul ANAF este disponibila o noua versiune a D 300 – din 13.08.2019.
Somatie, poprire, infiintare poprire- procedura modificata prin O 2098/2019
In MOF 673/13.08.2019 a fost publicat Ordinul nr. 2098/2019 pentru modificarea Procedurii privind emiterea și comunicarea unor acte administrative și de executare pentru debitorii care înregistrează obligații fiscale restante sub o anumită limită, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 727/2019.
Intrebari si raspunsuri ANAF privind noile si vechile case de marcat- 14.08.2019 (Facebook)
Pe pagina de Facebook a ANAF s-a derulat in data de 14.08.2019 o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la obligatiile privind noile case de marcat. Iata cateva dintre ele : in articol
Split TVA devine optional -proiect de modificare a OG nr.23/2017 privind plata defalcată a TVA –
Pe site-ul ANAF a fost publicat in 14.08.2019 un proiect de modificare a OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA.
Ce ar trebui sa stii despre incheierea contractului individual de munca ?
Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.
IMPORTANT
Protectia angajatilor pe timp de canicula-obligatiile angajatorilor
Poate fi dispusa concedierea pe perioada concediului medical ?
Se pune intrebarea daca poate fi dispusa concedierea unui angajat pe perioada concediului medical, din motive care tin de persoana salariatului.
BANKINIG
Poate un cetatean strain din UE sa isi deschida un PFA in Romania ?
In acest sens se aplica prevederile Ordonantei de urgenta nr. 44 din 16 aprilie 2008, privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
INSTRUMENTE
Cum se inregistreaza in REVISAL data de incetare a unui contract ?
Atunci cand vrei sa inregistrezi in Revisal incetarea unui contract de munca, vei vedea ca trebuie sa completezi campul Data incetare contract.
Modificarea contractului de munca
Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor, iar modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
Pentru ce se poate depune formularul 700 ?
Formularul 700 “Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2372/01.08.2017″ se poate depune online (cu semnatura electronica) in locul depunerii la ghiseu a formularului 010, insa doar pentru anumite modificari.https://www.contzilla.ro/pentru-ce-se-poate-depune-formularul-700/