Verificarea stocurilor

Daca in cadrul companiei la care lucrezi stocurile au o pondere importanta ca activ in cadrul balantei, dar nu numai,  iata cateva elemente pe care ar trebui sa le verifici:

• analiza de sfarsit de perioada (sau de luna) : prin care se urmareste ca tranzactiile sa fie inregistrate in perioada la care se refera. In acest sens se verifica modul de inregistrare al ultimelor facturi din perioada si al receptiilor, precum si al facturilor inregistrate in perioada imediat urmatoare pentru a vedea daca sunt inregistrate corect, in perioada care trebuie.

Aici este important sa fie tratate corect bunurile in tranzit, mai ales la sfarsit de an. De exemplu, daca societatea X importa bunuri din China, iar sfarsitul de an le gaseste pe drum, se pune problema daca trebuie sau nu evidentiate in contabilitate in respectiva perioada. Aceasta depinde de clauzele contractuale si conditiile INCOTERMS care descriu momentul cand se face transferul riscurilor de la furnizor la client.

• modul de desfasurare al inventarului stocurilor si reconcilierea cu inregistrarile din contabilitate, astfel ca fapticul sa fie reconciliat cu scripticul. In special, se va acorda atentie stocuri de valori mari, cu o pondere mai mare in bilant.

• in costul stocurilor se cuprind si facturile de transport de aceea este important ca si acestea sa fie corect inregistrate.

• produsele finite ridica si ele anumite probleme fiindca costul acestora este rezultatul unui proces mai complex de calculatie. Se poate verifica aici, prin sondaj, pornind de la retetele de productie , daca in costul produsului finit se reflecta corect consumurile de materii prime. In ce priveste repartizarea cheltuielilor indirecte in costul de productie este importanta consistenta si consecventa metodei folosite pe parcursul perioadelor contabile.

• se verifica daca exista elemente de stocuri deteriorate si care nu mai pot fi valorificate pentru a se reflecta corect in contabilitate cheltuiala cu scoaterea lor din evidenta.

De mare ajutor in gestiunea stocurilor este derularea de inventarieri ciclice, in mod continuu, pentru anumite coduri de materiale, din anumite locatii,  care faciliteaza identificarea erorilor din timp si implicit corectarea acestora. Aceastea cu timpul imbunatatesc rezultatele inventarului general al stocurilor si diminueaza timpul de desfasurare – fapt de mare importanta acolo unde productia se deruleaza in mod continuu si orice intrerupere genereaza pierderi.Acest lucru se poate realiza daca in aplicatia informatica de gestiune exista posibilitatea introducerii locatiei stocurilor.

 

Articole similare

Comentariul tau aici