Concediul prenatal vs. concediul postnatal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Concediul medical (concediul de maternitate) si indemnizatia de maternitate se acorda femeii insarcinate sau celei aflate in primele sase-opt saptamani dupa nastere (femeia lauza) si insumeaza 126 de zile calendaristice.

Concediul de maternitate (indemnizatia de maternitate) este format din 63 de zile de concediu inainte de nastere (concediu prenatal) si 63 de zile dupa nasterea copilului (concediu postnatal).

Primele 42 de zile de concediu de dupa nasterea copilului sunt obligatorii. Restul de 84 de zile pot sa nu fie luate daca nu sunt considerate necesare de catre mama sau pot sa fie luate mai devreme, inaintea nasterii sau mai tarziu, dupa nastere.

Indemnizatia de maternitate reprezinta 85 % din media veniturilor lunare realizate de catre mama in ultimele sase luni dinainte de concediul de maternitate. Aceasta indemnizatie este platita pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate, chiar si in cazul in care copilul se naste mort.

Indemnizatia de maternitate nu este supusa regimului de impozit pe venit.

Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:

  • sa aveți resedinta legala in Romania;
  • sa locuiti impreuna cu copilul/copiii pentru care solicitati indemnizatie;
  • sa fi contribuit timp de cel putin 6 luni la sistemul de asigurari sociale in ultimele 12 luni dinaintea concediului de maternitate.

Articole similare

Comentariul tau aici