Informatii utile pentru completarea/eliberarea certificatelor de concediu medical

Informaţii utile pentru completarea/eliberarea certificatelor de concediu medical :

• CONCEDII MEDICALE ŞI INDEMNIZAŢII PENTRU INCAPACITATE TEMPORARĂ DE MUNCĂ, CAUZATĂ DE BOLI OBIŞNUITE SAU DE ACCIDENTE ÎN AFARA MUNCII

O.60/2006

SECŢIUNEA 1

Dispoziţii generale

ART. 15

Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, sunt:

a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;

b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;

c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;

d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;

e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

ART. 16

(1) Asiguraţii beneficiază de concedii şi indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementărilor în vigoare.

(2) Medicul curant, prin reprezentantul său legal, încheie o convenţie privind eliberarea certificatelor de concedii medicale cu casa de asigurări de sănătate, al cărei model este prezentat în anexa nr. 10. (3) Convenţia prevăzută la alin. (2) se încheie cu o singură casă de asigurări de sănătate, respectiv cu cea în a cărei rază administrativ-teritorială îşi are sediul unitatea sanitară, sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, respectiv Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, după caz.

INSTRUCTIUNI: Acordarea certificatelor de concediu medical se face de catre orice medic cu autorizatie de libera practica valabila care a incheiat o conventie in acest sens cu una din casele de asigurari de sanatate si care are in ingrijire bolnavul. Medicul care a efectuat actul medical este obligat sa elibereze si concediu medical. El nu poate trimite pacientul la un alt medic pentru a acorda concediu medical ( de exemplu la medicul de familie). Un alt medic nu poate acorda concediu medical pentru perioada in care pacientul s-a aflat in ingrijirea medicului care a efectuat actul medical (in spital, a fost consultat de un medic specialist in ambulator, la camera de garda, la un cabinet privat, etc.). Completarea numarului corect al conventiei pe certificatul de concediu medical este obligatorie.

ART. 17

(1) Certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioară datei acordării numai în cazul certificatelor de concediu medical “în continuare”.

(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordării nu poate fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.

Alin. (2^1) al art. 17 a fost introdus de pct. 7 al art. I din ORDINUL nr. 430 din 11 mai 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 12 mai 2010.

INSTRUCTIUNI: Prelungirea poate fii intocmita pana in data ultimei zile a concediului precedent. Exemplu: Daca un concediu este dat pana in 31 a lunii curente care cade duminica, concediul in continuare pentru luna urmatoare poate fi eliberat vineri in 29.

(3) În situaţia imposibilităţii prezentării asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».

Alin. (3) al art. 17 a fost modificat de pct. 8 al art. I din ORDINUL nr. 430 din 11 mai 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 12 mai 2010.

INSTRUCTIUNI: Se aplica retroactivitatea de 24 de ore calendaristic. Luni 07 nu se poate da concediu valabil pentru o perioada care incepe cu vineri 04, ci numai cu 06. Se aplica numai pentru pentru concediul initial!

(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:

Partea introductiva a alin. (4) al art. 17 a fost modificata de pct. 12 al art. I din ORDINUL nr. 830 din 23 aprilie 2007, publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 519 din 1 august 2007.

a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);

b) pentru perioada de internare în spital;

INSTRUCTIUNI: Se aplica numai pentru perioada internarii, nu si pentru concediul acordat la externare.

c) pentru aparat gipsat, numai de către medicul ortoped/chirurg;

d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile.

e) în caz de carantină.

Litera e) a alin. (4) al art. 17 a fost introdusa de pct. 13 al art. I din ORDINUL nr. 830 din 23 aprilie 2007, publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 519 din 1 august 2007.

(5) Pentru persoanele care intră în câmpul personal de aplicare a Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71, cu modificările şi completările ulterioare, casele de asigurări de sănătate pot elibera certificatele de incapacitate de muncă la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 zile de la data la care a fost primit raportul medical întocmit corect.

Alin. (5) al art. 17 a fost introdus de pct. 9 al art. I din ORDINUL nr. 430 din 11 mai 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 12 mai 2010.

ART. 18 (1) Medicul curant din spital eliberează certificatele de concediu medical numai la externarea pacientului.

INSTRUCTIUNI: Numai la externarea pacientului:data intocmirii este in ziua externarii, chiar daca externarea se face sambata sau duminica.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care durata internării cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, caz în care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.

Alin. (2) al art. 18 a fost modificat de pct. 10 al art. I din ORDINUL nr. 430 din 11 mai 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 12 mai 2010.

ART. 18^1 (1) La externarea pacientului din spital, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical în condiţiile art. 18, cu înscrierea codului de indemnizaţie corespunzător, cu excepţia codului de indemnizaţie de urgenţă (06).

(2) Pentru situaţiile în care certificatul medical acordat pentru perioada internării în spital are înscris codul de indemnizaţie de urgenţă (06), este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordată la externare.

Art. 18^1 a fost modificat de pct. 11 al art. I din ORDINUL nr. 430 din 11 mai 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 12 mai 2010. INSTRUCTIUNI: Pentru concediul la externare va fi inscris codul de indemnizatie 01. Codul de boala ramane acelasi cu cel pentru perioada internarii. ART. 19 La camera de gardă a spitalului se pot elibera certificate de concediu medical în caz de urgenţe medico-chirurgicale neinternate, numai de către medicii de specialitate. ART. 20 În situaţia în care certificatul de concediu medical se eliberează în data de 1 a lunii cu durată de 31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1-31 a lunii respective. ART. 21 Medicii sunt obligaţi să îndrume pacienţii către unitatea sanitară la care trebuie să se adreseze aceştia în vederea obţinerii în continuare a asistenţei medicale şi a certificatelor de concediu medical. INSTRUCTIUNI:

o Medicul care nu a indrumat pacientul/l-a indrumat gresit pentru a obtine concediu in continuare raspunde pentru faptul ca pacientul nu beneficiaza de plata concediului in continuare la care ar fi avut dreptul.

Exemplu: Bolnav cu fractura primeste concediu la externare, cu recomandarea prelungiri inca 20 zile prin scrisoarea medicala; el trebuie indrumat spre cabinetul de ortopedie sau chirurgie din ambulatoriu si nu la medicul de familie care ii poate da numai 7 zile dupa externare.

o Bolnavului operat intr-o sectie de chirurgie generala (nu din Institutul oncologic) care are confirmarea examenului histo-patologic de cancer i se elibereaza in ziua externarii un concediu medical cu cod de indemnizatie 01-boala obisnuita sau 06- urgenta (daca a fost cazul).

Pentru concediul dupa ziua externarii este indrumat la cabinetele de oncologie din ambulatoriu(CDT, Institutul Oncologic, cabinete de oncologie din alte spitale ) pentru luare in evidenta si eliberare in continuare a concediilor medicale cu codul de indemnizatie 14, lunar cate 30-31 zile (pana la duratele maxime prevazute de lege si cu aprobarea Comisiei de expertiza la 90 zile).

ART. 22 Orice prelungire a unui concediu medical se efectuează pe un nou certificat de concediu medical.

ART. 23 Certificatele de concediu medical completate cu codurile de indemnizaţie 02, 03, 04 şi 10, prevăzute pe formularul de certificat de concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă, cu avizul inspectoratului teritorial de muncă/avizul direcţiei de sănătate publică, precum şi cele cu codul de indemnizaţie 11 se depun direct la casele teritoriale de pensii.

Articole similare

Comentariul tau aici