Categoriile de venit pentru care se depune Declaratia 200 – termen 25 mai 2015

Aceasta declaratie se completeaza doar de catre persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într‐o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România.

Tip venit Se depune declaratia ? Da/Nu
Din activitati independente Da
Venituri din cedarea folosintei bunurilor Da
Activități agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real Da
Piscicultura Da
Silvicultura Da
Transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăților închise Da
Operațiuni de vânzare‐cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operațiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacționate pe piețe autorizate şi supravegheate de CNVM. Da
Salarii NU
Pensii Nu
Dobanzi Nu
Dividende Nu
Venituri din vanzarea unui imobil Nu
Mosteniri Nu
Donatii Nu
Burse Nu
Alocatii de maternitate Nu
Indemnizatii de somaj Nu

Detaliat, veniturile pentru care se depune declaratia sunt :

1.1.Activități independente

1.1.1. venituri comerciale ‐ din fapte de comerț, prestări de servicii, altele decât cele din profesii libere, practicarea unei meserii, inclusiv din activități adiacente, precum şi venituri din cedarea folosinței bunurilor calificate în categoria venituri din activități independente;

1.1.2. venituri din profesii libere ‐ din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condițiile legii;

1.1.3. venituri din drepturi de proprietate intelectuală ‐ brevete de invenție, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerț, procedee tehnice, know‐how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.

1.1.4. in cazul societății civile cu personalitate juridică constituită potrivit legii speciale şi care este supusă regimului transparenței fiscale, potrivit legii, se aplică regulile de determinare a venitului net din activități independente.

1.1.5. Declarația se depune şi de către persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente pentru care impozitul reținut la sursă de plătitorii de venituri reprezintă plată anticipată în contul impozitului anual, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), şi nu au optat pentru impozitarea finală de către plătitorul de venit. Venitul cuvenit unei persoane fizice dintr‐o asociere cu o persoană juridică română, microîntreprindere care nu generează o persoană juridică, determinat cu respectarea regulilor stabilite în titlul IV^1 din Codul fiscal, este asimilat, în vederea impunerii la nivelul persoanei fizice, venitului din activități independente, din care se deduc contribuțiile obligatorii în vederea obținerii venitului net anual.

1.1.6. Nu au obligația depunerii declarației persoanele fizice pentru care impozitul reținut de plătitorii de venituri este final, potrivit opțiunii contribuabililor.

1.1.7. Nu au obligația depunerii declarației persoanele fizice care în anul de raportare au realizat venituri din activități independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepția persoanelor care au depus declarațiile de venit estimativ în luna decembrie şi pentru care nu s‐au stabilit plăți anticipate.

1.1.8. Contribuabilii care desfăşoară o activitate impusă pe norme de venit şi care în cursul anului fiscal de raportare îşi completează obiectul de activitate cu o altă activitate care nu este cuprinsă în nomenclatorul activităților pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit vor fi impuşi în sistem real de la data respectivă, venitul net anual urmând să fie determinat prin însumarea fracțiunii din norma de venit aferentă perioadei de impunere pe bază de normă de venit cu venitul net rezultat din evidența contabilă.

1.1.9. În cazul schimbării modalității de exercitare a unei activități şi/sau al transformării formei de exercitare a acesteia într‐o altă formă, potrivit legislației în materie, în timpul anului, venitul net/pierderea se determină separat pentru fiecare perioadă în care activitatea independentă a fost desfăşurată de contribuabil într‐o formă de organizare prevăzută de lege. Venitul net anual/Pierderea anuală se determină prin însumarea venitului net/pierderii înregistrat/înregistrate în toate perioadele fiscale din anul fiscal în care a avut loc schimbarea şi/sau transformarea formei de exercitare a activității şi se înscrie în declarație.

1.2. Cedarea folosinței bunurilor mobile şi imobile, realizată în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal

1.2.1. Persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de închiriere, completează declarația pentru fiecare sursă de venit.

1.2.2. În cazul veniturilor din arendă, declarația se depune de către persoanele fizice care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real.

1.2.3. În cazul cedării folosinței bunurilor deținute în comun, repartizarea venitului net se face potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.

1.2.4. Nu au obligația depunerii declarației persoanele fizice prevăzute la art. 63 alin. (2) din Codul fiscal care în anul de raportare au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real şi la sfârşitul anului anterior nu îndeplinesc condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente, pentru care plățile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat şi impozitul este final, cu următoarele excepții, pentru care există obligația depunerii declarației:

‐ pentru situațiile în care declarația de venit estimativ a fost depusă în luna decembrie şi pentru care nu s‐au stabilit plăți anticipate, conform legii;

‐ pentru situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 82 alin. (7) din Codul fiscal;

‐ pentru situațiile în care investițiile la bunurile mobile şi imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui deținător legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosinței bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat, sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.

1.3. Activități agricole pentru care venitul net se determină în sistem real

Declarația se depune de contribuabilii care desfăşoară activitatea în mod individual şi/sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice şi care determină venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

Persoanele fizice care realizează venituri în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice, completează declarația având în vedere venitul net distribuit, care le revine din asociere.

Începând cu data de 1 februarie 2013, veniturile din activități agricole cuprind veniturile obținute individual sau într‐o formă de asociere, fără personalitate juridică, din:

a) cultivarea produselor agricole vegetale;

b) exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;

c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Veniturile din activități agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile şi se supun impunerii potrivit prevederilor Capitolului II “Venituri din activități independente” de la Titlul III “Impozitul pe venit” din Codul fiscal, venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.

1.4. Transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăților închise

Declarația se depune de către persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat câştiguri /pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăților închise şi au obligația stabilirii câştigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.

1.5. Operațiuni de vânzare‐cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operațiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacționate pe piețe autorizate şi supravegheate de CNVM.

1.6 Veniturile din silvicultură şi piscicultură reprezintă veniturile obținute din recoltarea şi valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obținute din exploatarea amenajărilor piscicole.

Articole similare

Comentariul tau aici