Compensare concediu de odihna neefectuat – cum se face ?

Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.

In Romania, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor angajatilor iar durata minima obligatorie a concediului de odihna stabilita prin lege este de 20 zile lucratoare. Totodata, durata efectiva a concediului de odihna se va stabili prin contractul individual de munca, angajatorul avand dreptul sa creasca numarul zilelor de concediu pentru angajati, peste valoarea minima de 20 zile.

In alta ordine de idei, angajatorul este obligat sa acorde angajatului, pe parcursul anului minim 10 zile lucratoare de concediu de odihna neintrerupt.

Fiindca este vorba de un drept garantat tuturor angajatilor, acestia trebuie sa beneficieze de aceste zile de concediu, insa in cazul in care zilele de concediu nu pot fi efectuate integral sau partial din diverse motive, angajatorii sunt obligati sa acorde aceste zile neefectuate intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. 

O alta modalitate de compensare a zilelor de concediu de odihna neefectuate se poate realiza prin bani, insa cu mentionarea faptului ca aceasta compensare in bani este permisa doar atunci cand inceteaza contractul individual de munca al salariatului in cauza.

In vederea calcularii sumei datorate angajatilor privind compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate, metoda de calcul este identica cu cea a indemnizatiei de concediu de odihna, respectiv se va face o medie zilnica a drepturilor salariale (salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent) de pe ultimele trei luni anterioare celei in care este efectuat concediul, inmultita cu numarul de zile de concediu de odihna.

Atentie! Concediul de odihna neefectuat aferent anilor anteriori trebuie si el sa fie compensat in bani atunci cand inceteaza contractul individual de munca.

Precizam faptul ca nu vor fi afectate zilele de concediu de odihna atunci cand salariatul intra in urmatoarele tipuri de concedii: concediu pentru incapacitate temporara de munca, concediu de maternitate, concediu de risc maternal sau concediu pentru ingrijirea copilului bolnav.

Atunci cand responsabilul de resurse umane sau persoana care se ocupa cu calculul salarial, doreste sa cunoasca numarul de zile de concediu efectuate si neefectuate pentru fiecare angajat, in solutia software CIEL Salarii trebuie efectuati urmatorii pasi:

  • Se va merge la sectiunea RAPOARTE, apoi se va face click pe RAPOARTE UTILIZATOR alegandu-se raportul ZILE DE CONCEDIU DE ODIHNA EFECTUATE:

Iata un model de raport cu zile de concediu de odihna efectuate si neefectuate generat din solutia software CIEL Salarii:

In modelul de raport de mai sus este mentionat faptul ca la calculul zilelor de concediu de odihna ramase in anul curent nu sunt luate in calcul zilele ramase din anul precedent.

In solutia software CIEL Salarii se poate genera si raport lunar privind persoanele care au beneficiat de zile de concediu de odihna si concediu medical pentru luna respectiva. Pentru a genera acest raport se vor parcurge urmatorii pasi:

  • Se va merge la sectiunea RAPOARTE, apoi se va face click pe RAPOARTE UTILIZATOR alegandu-se raportul CENTRALIZATOR CONCEDII:

Iata un model de raport in care sunt centralizate concediile de odihna si  concediile medicale generat din solutia software CIEL Salarii:

Foloseste solutia software CIELSalarii pentru a fi in permanenta la curent cu situatia angajatilor tai!

Articole similare