Contabilitatea rezultatului reportat

Rezultatul reportat reprezinta profitul nerepartizat, respectiv pierderea neacoperita din exercitiile financiare precedente. Profitul reportat urmeaza a se repartiza pe destinatii in exercitiile financiare urmatoare, iar pierderea reportata urmeaza a se acoperi din profitul exercitiilor urmatoare, din rezerve sau din capitalul social, potrivit hotararii AGA. Contul 1171 ” Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita ” este un cont de…

Mai mult

Impozitul pe profit – scutiri

(1) Sunt scutiti de la plata impozitului pe profit urmatorii contribuabili: a) trezoreria statului; b) institutiile publice, pentru fondurile publice, inclusiv pentru veniturile proprii si disponibilitatile realizate si utilizate potrivit Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, si Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, daca legea nu prevede altfel; c) persoanele juridice…

Mai mult

Impozitul pe profit – contribuabili, sfera de cuprindere

Sunt obligate la plata impozitului pe profit urmatoarele categorii, denumite contribuabili: a) persoanele juridice romane; b) persoanele juridice straine care desfasoara activitatea prin intermediul unui sediu permanent in Romania; c) persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica; d) persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare…

Mai mult

IAS 33. Rezultatul pe actiune

Obiectivul standardului IAS 33 consta in stabilirea principiilor necesare pentru determinarea si prezentarea rezultatului pe actiune , care permite o mai buna comparare a indicatorilor de performanta ai diferitelor entitati in cadrul aceleiasi perioade de raportare, precum si a indicatorilor aceleiasi entitati de la o perioada de raportare la alta. Rezultatul pe actiune de baza O entitate va calcula rezultatul…

Mai mult

Cateva reguli privind contabilitatea…

Care sunt categoriile de persoane obligate la conducerea contabilitatii ? Conform legii contabilitatii 81/1991 republicata, obligatia conducerii contabilitatii revine urmatoarelor categorii , astfel: I. • societatile comerciale; • societatile/companiile nationale; • regiile autonome; • institutele nationale de cercetare dezvoltare; • societatile cooperatiste si • celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul…

Mai mult

Contraventii şi infractiuni in exercitarea profesiei de contabil

Conform legii contabilitatii nr 82/1991 republicata (art. 41), constituie contraventii urmatoarele fapte , daca nu sunt savarsite astfel incat sa fie considerate infractiuni: 1. detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate; 2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Economiei si…

Mai mult

Situatii financiare – termene de depunere

Persoanele juridice care organizeaza contabilitatea in partida dubla trebuie sa publice, potrivit prevederilor legale, situatiile financiare anuale. Fac obiectul publicarii situatiile financiare anuale, raportul administratorilor si raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz. Aceste prevederi se aplica si sucursalelor inregistrate in Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si societatilor-mama care intocmesc situatii…

Mai mult

Importurile si contabilitatea de gestiune (monografii)

Potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial nr. 454 din 18 iunie 2008, persoanele juridice prevăzute la art. 1 alin. (1) din lege au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie,respective contabilitate financiara[…] si contabilitatea de gestiune adaptată la specificul activităţii. Organizare si conducerea contabilitatii de gestiune este reglementata prin Ordinul nr. 1826/2003. I. Contablitatea importurilor…

Mai mult

Impozitul din veniturile obtinute de nerezidenti

Conform art. 116 din Codul fiscal, impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. Impozitul datorat se calculează prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute: a) 10% pentru veniturile din dobanzi si redevente, daca beneficiarul efectiv al acestor venituri este o persoană…

Mai mult

Reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse

Conform Ordinului 1850/2004- de intocmire si utilizare a registrelor si formularelor comune pe economie privind activitatea financiar-contabila, pentru a putea fi inregistrate in contabilitate, operatiunile economico-financiare trebuie sa fie justificate cu documente originale, intocmite sau reconstituite potrivit prezentelor norme. Orice persoana care constata pierderea, sustragerea sau distrugerea unor documente justificative sau contabile are obligatia sa incunostinteze, in scris, in termen…

Mai mult

Masuri suplimentare pentru protectia clientilor bancilor

Incepand cu anul 2009, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, pregateste o serie de modificari in actele normative care legifereaza relatia bancilor cu consumatorii, masuri prin care vor fi crescute drepturile la informare ale consumatorilor, precum si drepturile acestora stipulate in contractele de creditare. In linii mari modificarile (care in momentul actual se afla in stadiu de proiect) introduc urmatoarele noutati:…

Mai mult

Creditul fiscal

Aspectele legate de creditul fiscal sunt normate de articolul 31 din Codul fiscal. Conform acestui articol:1. Daca o persoana juridica romana obtine venituri dintr-un stat strain prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse impozitului cu retinere la sursa si veniturile sunt impozitate atat in Romania cat si in statul strain, atunci impozitul platit catre statul strain, fie direct, fie…

Mai mult

Veniturile impozabile obtinute in Romania de nerezidenti

Conform art. 133 din Codul fiscal, nerezindentii care obtin venituri impozabile din Romania au obligatia de a plati impozit aferent venitului brut impozabil obtinut in Romania. Veniturile impozabile obţinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt: a) dividende de la o persoana juridica romana; b) dobanzi de la un rezident; c) dobanzi de la…

Mai mult

Taxa pentru reclama si publicitate

Conform articolului 248 din Codul fiscal, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate se incadreaza in categoria impozitelor si taxelor locale, alaturi de : • impozitul pe cladiri; • impozitul pe teren; • impozitul pe mijloacele de transport; • taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor; • impozitul pe spectacole; • taxa hoteliera; • taxele speciale si • alte…

Mai mult

Softuri economice si de contabilitate de la AUTOSOFT

AUTOSOFT-Soft economic pentru S.C./ bugetari/ fundatii-demo la http://www.autosoft.ro Programe AUTOSOFT: Contabilitate si Gestiune Economica- Facturare – Salarii – Contabilitate partida simpla – Gestiune stocuri gradinite- Automatizare tiparire corespondenta si tipizate- Management parteneri/clienti- Calcul Intretinere Asociatii Locatari sau Proprietari – Gestiune Restaurante – Gestiune Curatatorii si Spalatorii. Versiuni demo http://www.autosoft.ro / dezvoltare si mentenanta aplicatii/ implementare/ suport tehnic/ asistenta si consultanta…

Mai mult

IAS 18. Dobanzi, redevente si dividende

Asa cum precizam intr-un articol precedent IAS 18 Venituri, acest standard se aplica pentru : a) vanzarea bunurilor; b) prestarea serviciilor; c) utilizarea de catre altii a activelor entitatii , producatoare de dobanzi, redevente si dividende. Veniturile aparute din utilizarea de catre altii a activelor entitatii ce genereaza dobanzi, redevente si dividende vor fi recunoscute atunci cand : a) este…

Mai mult

IAS 18. Vanzarea bunurilor

Asa cum precizam intr-un articol precedent IAS 18 Venituri, acest standard se aplica pentru : a) vanzarea bunurilor; b) prestarea serviciilor; c) utilizarea de catre altii a activelor entitatii , producatoare de dobanzi, redevente si dividende. Veniturile din vanzarea bunurilor vor fi recunoscute in momentul in care au fost indeplinite toate conditiile urmatoare : a) entitatea a transferat cumparatorului riscurile…

Mai mult

IAS 18. Prestarea serviciilor

Asa cum precizam intr-un articol precedent IAS 18 Venituri, acest standard se aplica pentru : a) vanzarea bunurilor; b) prestarea serviciilor; c) utilizarea de catre altii a activelor entitatii , producatoare de dobanzi, redevente si dividende. Atunci cand rezultatul unei tranzactii ce implica prestarea de servicii poate fi estimat in mod credibil, venitul asociat tranzactiei trebuie sa fie recunoscut in…

Mai mult

IAS 18

Conform acestui standard de contabilitate, urmatorii termeni au intelesul de mai jos: • venitul -reprezinta fluxul de beneficii economice dintr-un exercitiu financiar, primit de entitate in cursul activitatilor obisnuite ale acesteia atunci cand acest flux se materializeaza prin cresteri ale capitalurilor proprii , altele decat prin cresterile datorate contributiilor din partea participantilor la capitalurile proprii. • valoarea justa – este…

Mai mult