Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
INFOGRAFICE
Munca de noapte – bine de stiut
Munca prestata intre orele 22:00 – 06:00 conform Codului Muncii, este considerata munca de noapte.
Avizul medical
Daca urmeaza sa faci o angajare trebuie sa ai in vedere faptul ca orice salariat nou trebuie sa efectueze un examen medical la angajare. O persoana poate fi incadrata in munca numai in baza unui certificat medical emis de medicina muncii, care sa ateste faptul ca persoana respectiva este apta pentru prestarea acelei munci.
Munca suplimentara
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, este considerata munca suplimentara (ex: Daca persoana X are programul de la 08:00-16:00, toata munca prestata in afara intervalului 08:00-16:00 este considerata muca suplimentara)
Ce trebuie sa stii despre accidentele de munca
Accidentul de munca reprezinta vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Ce obligatii au persoanele in cautarea unui loc de munca ce doresc sa devina ucenici ?
Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.
LEGISLATIE
Ce aduce nou legislatia privind popririle in 2020 – Ordonanta 5/2020
Asa cum am scris intr-un articol precedent, in MOF nr. 68 din 31 ianuarie 2020 a fost publicata Ordonanta nr. 5/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală . Printre prevederile legislative pe care le contine se numara si cele privind popririle.
Va prezentam mai jos o analiza a principalelor modificari aparute:
MONOGRAFII
Contabilitatea stocurilor de materii prime si materiale
In cadrul planului de conturi general, din clasa a 3-a face parte grupa 30 Stocuri de materii prime si materiale, cu urmatoarele conturi sintetice:
Functionalitatea contului 117 – monografie contabila
Contul 117 “Rezultat reportat” este un cont bifunctional cu ajutorul caruia se tine evidenta rezultatului sau partii din rezultatul exercitiului precedent nerepartizat de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor, respectiv a pierderii neacoperite si a rezultatului provenit din corectarea erorilor contabile. Soldul debitor al contului reprezinta pierderea neacoperita, iar soldul creditor, profitul nerepartizat.
Ce trebuie sa depuna microentitatile la bilant in 2020?
Potrivit prevederilor O 1802/2014 si O 3781/2019 – microentitatile sunt acele entitati care la data bilanțului nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii de mărime :
- totalul activelor: 1.500.000 lei;
- cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei;
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10
SALARIZARE
Noutati privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in 2020
In MOF nr. 109/12.02.2020 a fost publicata Ordonanța de urgență nr. 25/2020 care aduce modificari Odonantei de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Ce clauze pot fi cuprinse in contractul individual de munca?
La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract anumite clauze.
FISCALITATE
8 definitii ale termenilor comuni din Codul Fiscal
Activitatea dependenta este activitatea desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venit.
Contributii PFA 2020
Majorarea salariului minim pe economie in 2020 de la 2.080 lei la 2.230 lei, a avut drept consecinta o crestere a bazei de calcul a CAS si CASS in cazul PFA-urilor.
SINTEZA: Termenele generale de depunere a declaratiilor fiscale (inregistrare/ mentiuni, declaratii de TVA, 112, 390, 394 etc)
Dincolo de calendarul fiscal lunar publicat de ANAF este bine sa cunoastem care sunt principalele scadente – in termen de zile, ale celor mai importante declaratii fiscale care trebuie depuse de catre companiile din Romania si desigur exceptiile care se aplica.
Regimul special de scutire TVA pentru intreprinderi mici -analiza prevederilor legale
Aducem in discutie in acest articol cateva aspecte legate de scutirea de TVA pentru firmele care au o cifra de afaceri sub plafonul anual de 300.000 lei.
Cum administrezi firmele de contabilitate – webinar de prezentare ManagerConta de la SmartBill
In contabilitate, pe langa partea care tine de inregistrarea tranzactiilor, raportare si aplicarea reglementarilor in domeniu, exista si o parte administrativa, deloc de neglijat, care tine de activitati precum depunerea online a declaratiilor, arhivarea recipiselor si, in cazul firmelor de contabilitate si administrarea contractelor cu clientii.
IMPORTANT
Perioada de proba din contractul individual de munca – ce presupune, conditii
Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
Reforma ANAF -ce se schimba in 2020?
In prezent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are ca principal obiectiv colectarea veniturilor la bugetul general consolidat al statului. De la înfiinţare și până în prezent, ANAF a colectat venituri bugetare cu o pondere în PIB de circa 25% -27%. Prin măsurile de reorganizare se urmăreşte maximizarea eficienţei activităƫii aparatului fiscal, creşterea accentuată a nivelului colectării fiscale, respectiv creşterea ponderii veniturilor fiscale către un nivel de 30% -32% din PIB, pe termen mediu și lung.