Rezultatele controalelor inspectiei muncii – munca nedeclarata

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In perioada 1 – 6 februarie 2021 Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a demarat mai multe actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 1.909.900 de lei, din care 1.817.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.

Au fost depistate 80 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 1.492 de avertismente si au fost dispuse 3.238 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.

Conform art. 151 din legea nr. 53/2003 Codul Muncii, munca nedeclarata reprezinta:

  • primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.

Acest fapt atrage dupa sine o amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

  • primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.

Se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei

  • primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat.

Sanctiunea aplicabila – amenda 20.000 lei pentru fiecare persoana ce presetaza munca in perioada in care are contractul individual de munca suspendat

  • primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Pentru primirea la munca a persoanelor cu contract individual de munca cu timp partial, in afara programului de lucru stabilit, amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei

Articole similare

Comentariul tau aici