Care este semnificatia NIR-urilor si la ce folosesc ele?

Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.

Desfasori activitate in domeniul comercial?

Daca raspunsul este da, atunci fie ca esti un mic intreprinzator, director general, director economic, contabil sau economist trebuie sa cunosti semnificatia si utilitatea NIR-urilor.

Ce este acela un NIR?

NIR-ul este abrevierea de la Nota de Intrare si Receptie si este un document justificativ utilizat pentru receptia bunurilor achizitionate (marfuri) si care atesta incarcarea in gestiunea entitatii.

In momentul in care marfurile de la furnizor sosesc in gestiunea entitatii in baza facturilor sau a avizului de insotire a marfii, atunci trebuie create NIR-uri pentru fiecare categorie de produse achizitionate.

Cu toate acestea, documentul este obligatoriu numai in anumite situatii:

  • in cazul bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii care fac parte din gestiuni diferite
  • in cazul bunurilor materiale primite spre prelucrare, în custodie sau in pastrare
  • in cazul bunurilor materiale procurate de la persoane fizice
  • bunurilor materiale care sosesc neinsoite de documente de livrare
  • bunurilor materiale care prezint diferente la receptie
  • marfurilor intrate în gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare

Desi acest document nu este obligatoriu in celalalte cazuri, multe entitati decid totusi sa opteze pentru intocmirea sa, conform procedurilor interne.

Ce informatii cuprinde in general un NIR?

NIR-urile se vor completa de catre comisia de receptie sau de catre gestionarul entitatii, dupa caz, si cuprind, de regula, urmatoarele informatii:

  • denumirea entitatii
  • denumirea, numarul si data (ziua, luna si anul) intocmirii formularului
  • numarul facturii sau al avizului de insotire a marfii
  • numarul curent, denumirea bunurilor receptionate, U/M, cantitatea conform documentelor insotitoare, cantitatea receptionata, pretul unitar de achizitie si valoarea
  • numele, prenumele si semnatura membrilor comisiei de receptie, in conditiile in care se face receptia marfii primite direct de la furnizor sau data primirii in gestiune si semnatura gestionarului in situatia in care apar diferente
  • pretul de vanzare si valoarea la pret de vanzare, pentru unitatile cu amanuntul

Genereaza NIR-uri in doar cativa pasi simpli in aplicatia CIEL V7!

Aplicatia de gestiune CIEL Gestiune comerciala V7 vine atat in ajutorul contabililor, cat si al responsabililor cu gestiunea, oferindu-ti posibilitatea crearii de NIR-uri in doar 5 pasi simpli, astfel:

Pasul I: In meniul principal acceseaza DOCUMENTE -> INTRARI -> FACTURA DE CUMPARARE:

Pasul II: Acceseaza butonul ADAUGA pentru a introduce factura de la furnizor:

Pasul III: Trebuie sa introduci toate datele cu privire la factura primita (date furnizor; serie si numar factura), apoi sa accesezi butonul -> ADAUGA pentru a inregistra produsele:

Pasul IV: Creaza produsul achizitionat si atribuie un cod unic.

Pasul V: Dupa crearea propriu-zisa a produsului achizitionat, click pe butonul -> RECEPTIE.

In partea din stanga pe iconita verde + se va crea un NIR nou, iar in partea dreapta pe iconita verde + se va detalia NIR-ul creat anterior. Ulterior, este necesar sa accesezi butonul -> SALVEAZA.

Dupa generarea NIR-ului, tot in solutia software CIEL V7 poti genera si BONUL DE CONSUM astfel:

Bifeaza produsul dorit si acceseaza butonul -> GENERARE BC:

Atentie!

  • In cazul in care bunurile materiale sosesc in transe, este necesar sa intocmesti cate un formular pentru fiecare trasa. Acesta se anexeaza ulterior la factura sau la avizul de insotire a marfii
  • In situatia in care se constata diferente la receptie, entitatile trebuie sa stabileasca prin proceduri proprii informatiile care trebuie sa fie inscrise in NIR.

Cu Solutia software CIEL V7 totul va fi mai simplu și mai rapid!

Pe langa introducerea si generarea documentului asa cum am vazut mai sus, CIEL face mult mai mult, cum ar fi repartizarea cheltuielilor de transport in momentul receptiei.

Articole similare