Ce presupune munca de noapte ? – obligatiile angajatorului

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit legii, munca prestata intre orele 22.00 – 06.00 se considera munca de noapte.

Pentru ca un salariat sa beneficieze de toate drepturile aferente prestarii muncii de noapte, nu este suficient ca salariatul sa presteze activitatea in intervalul orar mentionat. Salariatul trebuie sa cumuleze si un anumit numar de ore, respectiv:

Potrivit art. 125 alin. 2 din Codul Muncii, salariatul de noapte reprezinta dupa caz :

a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin trei ore din timpul sau zilnic de lucru;

b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proporţie de cel puţin 30% din timpul sau lunar de lucru.

ATENTIE!

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul care presteaza munca de noapte, nu are voie sa depaseasca o medie de 8 ore pe zi, calculat pe o periaoda de maximum 3 luni calendaristice, respectand prevederile legale cu privire la repausul saptamanal.

Potrivit art. 125 alin. 4 din Codul Muncii, durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasii 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior. In aceasta situatie angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de opt ore.

Care sunt drepturile de care beneficiaza salariatul care presteaza munca de noapte ?

a) fie de program de lucru redus cu o orăfaţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;

b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

Cu alte cuvinte, retinem faptul ca daca programul de lucru nu este redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, salariatului i se acorda un spor de 25% din salariatul de baza pentru fiecare ora de munca prestata de noapte.

Ce tip de salariati nu pot presta munca de noapte ?

  • Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte;
  • Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte;

Care sunt obligatiile angajatorului care are salariati ce presteaza munca de noapte ?

  • Angajatorul care utilizeaza munca de noapte frecvent este obligat sa informeze inspectoratul teritorial de munca;
  • Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. 2 din Codul Muncii, legea spune ca angajatorul are obligatia ca acesti angajati sa fie supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic;

Sanctiuni in cazul incalcarii prevederilor legale referitoare la munca de noapte de catre angajator :

Potrivit art. 260 alin. 1 lit. i din Codul Muncii, constituie contraventie incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte si aceasta fapta se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei.

Articole similare

Comentariul tau aici