Noile cote de impozitare pentru microintreprinderi cu modificare din 1 ianuarie 2024 conform Legii 296/2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Incepand cu 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pentru microintreprinderi se modifica astfel: Daca in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 60.000 euro sau incepe sa desfasoare activitatile enumerate la pct 2, este aplicabila cota de 3% incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii.…

Mai mult

Cheltuieli deductibile partial la calculul impozitului pe profit

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Potrivit Legii 227/2015, art. 25 alin.(3), următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată la calculul profitului impozabil: a) cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2% aplicată asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit și cheltuielile de protocol. În cadrul cheltuielilor de protocol se includ și cheltuielile înregistrate…

Mai mult

27 martie 2017 termen de depunere a declaratie 101

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT! Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa-Năsăud, informează ca Plătitorii de impozit pe profit trebuie să depună până la 27 martie 2017 Declarația 101 (Declarație privind impozitul pe profit), termenul fiind, de asemenea, valabil și pentru plata impozitului pe profit pentru anul 2016. În mod obișnuit, termenul de depunere este…

Mai mult

Obligativitatea constituirii rezervei legale de catre microintreprinderi

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT! Potrivit articolului 183 din Legea 31/1990 din profitul societăţii se va prelua, în fiecare an, cel puţin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social. Dacă fondul de rezervă, după constituire, s-a micşorat din orice cauză, va fi completat, cu respectarea prevederilor de…

Mai mult

Impozitul pe profit – un scurt referat cu exemplificarea calcului acestuia

Cine plateste impozit pe profit? Sfera de aplicare Cotele de impozitare Calculul impozitului pe profit Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit Declararea si plata impozitului Depunerea declaratiei Cine plateste impozit pe profit? Persoanele care sunt supuse prelevarii unei parti din profit sub forma de impozit pe profit sunt: persoanele juridice române; persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui…

Mai mult

Principalele modificari fiscale in ceea ce priveste TVA, impozit pe profit si impozit pe venit din ultimii ani

  In ceea ce priveste modificarile  TVA: majorarea incepand cu iulie 2010 a cotei standard de TVA de la 19% la 24%. Mentinerea cotelor reduse de TVA de 9% , respectiv 5% incepand cu 31 mai 2011 s-a aplicat  taxarea inversa pentru comertul cu cereale incepand cu mai 2009  dreptului de deducere a TVA la achizitia de masini si combustibil…

Mai mult

Impozitul pe profit – sfera de cuprindere si scutiri

  Potrivit Codului de procedura fiscala, impozitul pe profit se aplică după cum urmează: a) în cazul persoanelor juridice române şi al persoanelor juridice cu sediul social în România, înfiinţate potrivit legislaţiei europene, asupra profitului impozabil obţinut din orice sursă, atât din România, cât şi din străinătate; b) în cazul persoanelor juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor…

Mai mult

Societatile offshore – avantaje

O companie offshore este special create pentru a fi supusa unei fiscalitati reduse, scutire de taxe, reducere sau amanarea acestora, cat si pentru asigurarea confidentialitatii averii . Cele mai multe societati se infiinteaza in aceasta schema pentru fiscalitatea redusa cu care se confrunta in acele paradisuri fiscal, insa altele opteaza pentru acest lucru pentru asigurarea in bune conditii a patrimoniului.…

Mai mult

Avantajele legislative pentru societatile de tip holding

O societate de tip holding este un termen folosit pentru a caracteriza o entitate care detine o cantitate suficienta de participatii in alte entitati, iar in urma acestui fapt principalul obiect de activitatea al acesteia este de control si administrare a acestor participatii. Un regim de tip holding, intr-o schema ideala, este acela care permite transferul de resurse intra-grup de…

Mai mult

Cum se rectifica datele eronate din declaratiile fiscale?

Potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, contribuabilii pot proceda la corectarea declaratiilor fiscale. Acele declaratii care contin date eronate si au fost depuse la oranul fiscal competent pot fi corectate de catre contribuabili prin depunerea unei declaratii rectificative ulterioare. Organul fiscal competent este acela in raza caruia contribuabilul este inreistrat ca platitor de taxes si impozite. Erorile care se permit…

Mai mult

TAX AVOIDANCE vs TAX EVASION

În esenţă diferenţa dintre termenii tax avoidance şi tax evasion constă în legalitatea operaţiunii. Fiecare plătitor de taxe are dreptul de a încerca să evite achitarea taxelor. Dar care este momentul în care sustragerea legală de la plata taxelor sau „tax avoidance” se transformă în evaziunea fiscală ilegală? Răspunsul la această întrebare se regăseşte în prezentul articol, care delimitează prin…

Mai mult