Actualizare Cod fiscal, reguli de amortizare, somaj tehnic

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Vrei sa cumperi din UE o masina second hand pe firma ? Aspecte fiscale

Ceea ce se intelege in limbaj uzual prin autoturism second hand nu este acelasi lucru cu ce se intelege prin autoturism second hand din punct de vedere fiscal.

Servicii de constructii efectuate in UE – facturare, obligatii TVA si declarative

Serviciile de constructii sunt niste servicii pentru care se aplica reguli speciale de la art. 278 alin. (4) din Codul fiscal.

Ce este o proforma? Diferente intre factura si proforma

Factura si proforma sunt doua documente des utilizate de antreprenori in relatia cu clientii.

Proiectul ghidului ElectricUp pentru IMM si domeniul HORECA a fost publicat

Ministerul Economiei a finalizat proiectul ghidului de finanțare „ElectricUp”, pentru întreprinderi mici și mijlocii și domeniul HORECA, privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a staţiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Cifra de afaceri – 3 plafoane legislative

Cifra de afaceri este un indicator important care este utilizat in cel putin 3 situatii descrise mai jos:

Codul fiscal actualizat in 12.11.2020

Codul fiscal in varianta electronica a fost actualizat pe site-ul ANAF in 12.11.2020.

Cum poti sa scoti bani din firma?

Aceasta este o intrebare frecventa in randul antreprenorilor. Ce poti sa raspunzi in calitate de contabil si ce poti sa faci daca observi pe extrasul de banca/casa o retragere de bani de catre asociat ?

Prelungirea unor termene legate de activitatea ONRC – OUG 195 publicata in 13 noiembrie 2020

In MOF 1078 din 13.11.2020 avem o noua prelungire a unor termene legate de activitatea ONRC.

Incepand cu 1 ianuarie 2021- TVA 5% la livrarea de locuinte sub 140.000 eur catre persoane fizice

In MOF 1079 din 13.11.2020 s-a publicat Legea nr. 248 din 13 noiembrie 2020 pentru modificarea art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in sensul exprimarii in eur a valorii fara tva a apartamentelor pentru care se aplica cota redusa de 5%.

Noi formulare pentru solicitarea indemnizatiei de somaj tehnic- O 1600 publicat in 13.11.2020

In 13.11.2020 a fost publicat Ordinul nr. 1.600 din 11 noiembrie 2020 privind modificarea anexei nr. 1 la OMMPS nr. 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. XII alin. (1) din OUG nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale.

Declaratii scadente in 16 noiembrie

Tratamentul contabil al chiriei si garantiilor aferente contractelor de inchiriere

Din punct de vedere fiscal inchirierea unui bun imobil este o operatiune scutita de taxa conform art. 292, alin. (2),  lit.e), din Codul fiscal. Cu toate aceste orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea acestor operatiuni respectand prevederile art.292, alin. (3) din Codul fiscal.

Prescrierea datoriilor catre furnizori, mai vechi de 3 ani

Ce se intampla daca constati ca ai datorii mai vechi de 3 ani catre furnizori? Cum intervine prescrierea si ce legislatie se aplica?

Contabilitatea provizioanelor – monografie contabila

La finalul fiecarui exercitiu financiar este important sa analizam necesitatea constitutirii de provizioane.

Reevaluarea conturilor in valuta – monografie contabila

Potrivit OMFP nr. 1802/2014, operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunii respective. In vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pitei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).

Functionalitatea contului 408 furnizori facturi nesosite – monografie

Cu ajutorul contului 408 Furnizori – facturi nesosite se tine evidenta decontarilor cu furnizorii pentru aprovizionarile de bunuri si prestarile de servicii, pentru care nu s-au primit facturi. 

Prelungirea acordarii voucherelor de vacanta in sectorul de stat in perioada 1 ianuarie 2021–31 decembrie 2021 (proiect MEEMA)

Un nou proiect de OUG a fost publicat de catre Ministerul Economiei si vizeaza prelungirea și pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021 a acordarii de vouchere de vacanta in valoare de 1.450 lei pentru salariații români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar.

ANAF a elaborat procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata

Comunicat ANAF, 11.11.2020

Agenția Națională de Administrare Fiscală a elaborat proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea procedurii de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central. Modelul de cerere se regăsește în Anexa nr. 1 a procedurii. Cererile depuse de contribuabili, atât înainte, cât și după publicarea ordinului în Monitorul Oficial al României, sunt analizate de organele fiscale centrale în vederea soluționării. Cererile vor putea fi depuse prin
mijloace electronice de transmitere la distanță, după publicarea ordinului in Monitorul Oficial al României.

Amenzile date de Consiliul Concurentei nu pot fi reduse de prevederile altor legi

ICCJ a decis că toate firmele sancționate pentru fapte anticoncurențiale, în baza Legii Concurenței, nu beneficiază de reducerile majore prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale (nr. 203/2018), se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei din 11.11.2020.

Tabel comparativ: munca la domiciliu si telemunca – principalele aspecte

Procedura de autorizare a unitatilor protejate a fost publicata in MOF- O 1423/2020

In MOF 1048 din 09.11.2020 a fost publicat O 1423/2020 privind aprobarea Procedurii de autorizare a unităților protejate.

ITM a lansat in 10 noiembrie o campanie de verificare a aplicarii prevederilor privind telemunca si munca la domiciliu

Inspecția Muncii a declanșat de ieri, 10 noiembrie 2020, Campania naţională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19.

Tichete sociale pentru pensionarii de peste 75 ani cu venituri de 800 lei

Guvernul României, prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene, a implementat un program reglementat prin OUG nr.115/2020 pentru pensionarii cu venituri echivalente indemnizației sociale (800 lei) cu vârsta de peste 75 de ani, precum și pentru persoanele fără adăpost.

Contributia asiguratorie pentru munca (CAM) – aspecte specifice, cota, declararea, plata si monografia contabila

Contributia asiguratorie pentru munca (cam) a fost introdusa in anul 2018 si se datoreaza de catre contribuabili pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor.

Important! Portalul ANAF intra in mentenanta

In intervalul de sambata 14 noiembrie 2020, ora 09:00 pana duminica, 15 noiembrie ora 09:00, portalul ANAF va fi indisponibil din cauza unor operatiuni de mentenanta.

Antifrauda va monitoriza tranzactiile de Black Friday

Inspectorii Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor monitoriza tranzacțiile on line de Black Friday, din acest weekend, precum și obligațiile fiscale care se vor naște în această perioadă de reduceri, care conduc la volume foarte mari de vânzări.

Ministerul Fondurilor a publicat proiectul de modificare a OUG 130/2020 privind cele 3 tipuri de granturi

Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene s-a publicat proiectul Ordonanţei de urgență a Guvernului pentru suspendarea, modificarea și completarea unor prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Reguli de amortizare – amortizarea liniara, degresiva sau accelerata

Termenul de amortizare se refera la recuperarea treptata, din punct de vedere contabil sau fiscal, a tuturor costurilor generate de dobandirea unui activ, constructia sa, producerea din resurse proprii si a cheltuielilor conexe care se pot regasii in costul unui activ: instalare, montaj, taxe nerecuperabile.

Noi formulare pentru solicitarea indemnizatiei de somaj tehnic- O 1600 publicat in 13.11.2020

In 13.11.2020 a fost publicat Ordinul nr. 1.600 din 11 noiembrie 2020 privind modificarea anexei nr. 1 la OMMPS nr. 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. XII alin. (1) din OUG nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale.

Articole similare

Comentariul tau aici