Despre pragul de semnificatie (ISA 320)

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ce este pragul de semnificatie?

Pargul de semnificatie repreinta o valoare peste care orice prezentare a unor denaturari in situatiile financiare este de natura sa influenteze deciziile viitoare ale utilizatorilor.

Auditorul trebuie sa ia in considerare pragul de semnificatie in doua momente, respectiv atunci cand planifica angajamentul de audit si atunci cand evalueaza efectele denaturailor.

Acesta se determina prin aplicarea unei cote procentuale asupra unei baze de referinta

In ceea ce priveste situatiile financiare, nivelul pragului de semnificatie se stabileste in functie de urmatorii trei factori:

1.Marimea entitatii auditate – oeroare de o anumita marime poate fi semnificativa in cazul unei entitati mici si nesemnificativa in cazul unei entitati mari.

Ex: o eraoare la calculul amortizarii in suma de 600.000 lei este semnificativa daca profitul entitatii este de 4 milioane lei (15%) si este nesemnificativa daca profitul este de 120 milioane (0.5%).

2.Baza de referinta – nivelul cantitativ al pragului de semnificatie se stabileste prin raportarea efectului omisiunilor si erorilor la baza de referinta.

Ex: este recomandat sa se aleaga baze de referinta stabile, cum ar fi: cifra de afaceri, capitalul propriu, totalul activului

3.Natura sau calitatea prezentarilor eronate – o eroare poate sa fie sau sa nu fie semnificativa in functie de natura acesteia.

Ex: o diferenta de 500 lei poate fi nesemnificativa daca s-a evaluat gresit producita in curs de executie, dar poate fi semnificativa daca s-a urmarit o frauda.

Se recomanda utlizarea urmatoarelor niveluri ale pragului de semnificatie:

  • Intre 1% si 2% total activ;
  • Intre 1% si 2% cifra de afaceri;
  • Intre 5% si 10% din profitul brut

Riscul de audit reprezinta probabilitatea ca, in urma efectuarii auditului, in situatiile financiare sa existe denaturari cu caracter semnificativ. Conform standardelor de audit, nivelul maxim acceptat de denaturare este de 5%.

Intre riscul de audit si pragul de semnificatie exista o realtie invers proportinala.

  1. Risc de audit mare – cu cat este mai mare, cu atat auditorul trebuie sa acorde o atentie sporita asupra elementelor cu valoare mica astfel, nivelul pragului de semnificatie este mai mic;
  2. Risc de audit mic – cu cat riscul de audit este mai mic, cu atat auditorul trebuie sa acorde o atentie sportita asupra elementelor cu valoare mare astfel, nivelul pragului de semnificatie este mai mare.

Articole similare

Comentariul tau aici