Modificare D 394, pauza de masa, microentitati, documente de personal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

INFOGRAFICE

Cateva lucruri despre pauza de masa

Daca durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern al firmei.

LEGISLATIE

Ce aduce nou legislatia privind popririle in 2020 – Ordonanta 5/2020

Asa cum am scris intr-un articol precedent, in MOF nr. 68 din 31 ianuarie 2020 a fost publicata Ordonanta nr. 5/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Printre prevederile legislative pe care le contine se numara si cele privind popririle.

MONOGRAFII

Ce trebuie sa depuna microentitatile la bilant in 2020?

Potrivit prevederilor O 1802/2014 si O 3781/2019 – microentitatile sunt acele entitati care la data bilanțului nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii de mărime :

Monografii contabile credite bancare

Creditele bancare pot fi pe termen scurt sau pe termen lung. Inregistrarea in contabilitate este similara, difera doar conturile utilizate.

SALARIZARE

Ce importanta are numarul de angajati in ce priveste obligatiile si taxele de plata?

Exista cateva aspecte legate de numarul de angajati de care trebuie tinut cont intr-o firma. Fie ca vrei sa inchei un contract colectiv de munca sau un contract de internship, nu poti face asta daca nu ai un anumit numar de angajati.

Zile de care poti beneficia: odihna, evenimente speciale, medicale, fara plata -sinteza

Un angajat poate lipsi de la munca in diferite situatii. Citeste in articol mai multe detalii

4 documente de personal importante pentru orice companie

Orice companie care are angajati trebuie sa tina cont de urmatoarele documente importante pe care trebuie sa le detina:

FISCALITATE

Plata prin optiune a contributiei la pensii si sanatate a persoanelor fara venit

Presupunem ca esti o persoana fara venituri, care doreste sa se asigure si sa isi plateasca singura contributia la sanatate si pensii.

Posibilitatea de a efectua restructurarea extinsa si pentru 2020 si plafonul de 1 mil lei eliminat – Ordonanta 6/2020

In MOF nr. 72 din 31 ianuarie 2020 a fost publicata Ordonanta nr. 6 din 28 ianuarie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare .

Tabloul verificarilor la TVA la final de perioada

Platitorii de TVA au de tinut o evidenta contabila mai detaliata decat persoanele neinregistrate in scop de TVA.

Iata ce verificari ar trebui efectuate la final de perioada: https://www.contzilla.ro/tabloul-verificarilor-la-tva-la-final-de-perioada/

20 de materiale utile TVA- TVA in 2020, colectare TVA protocol, eliminare split TVA, perioada fiscala

Modificarea normelor la Codul fiscal in privinta TVA- proiect 06.02.2020

Un nou proiect legislativ publicat de Ministerul de Finante in 06.02.2020 vizeaza de data aceasta normele de aplicare ale Codului fiscal in ce priveste titlul VII TVA.

Elemente care se/nu se cuprind in baza de impozitare a TVA

Ca regula generala, baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită din tot ceea ce constituie CONTRAPARTIDA obținută sau care urmează a fi obținută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terț, inclusiv subvențiile direct legate de prețul acestor operațiuni.

Cand este o persoana afiliata?

O persoană este afiliată dacă relația ei cu altă persoană este definită de cel puțin unul dintre următoarele cazuri: https://www.contzilla.ro/persoana-afiliata-2/

Declaratii scadente in 10 februarie

Diurna in anul 2020- plafon, reglementari, monografie contabila (sinteza)

In anul 2020, nivelul maxim deductibil al diurnei se pastreaza la nivelul anului 2019, astfel: https://www.contzilla.ro/diurna-in-anul-2020-plafon-reglementari-monografie-contabila-sinteza/

Consecinta nedepunerii D 390 – amenda vs anularea scutirii (2020)

Daca pana la ultimele schimbari legislative din anul 2020 (Ordonanta nr. 6/2020 care a intrat in vigoare in 03.02.2020) , in cazul nedepunerii declaratiei 390 consecintele erau:

IMPORTANT

19 categorii de persoane fizice exceptate de la plata CASS

Exista anumite categorii de persoane fizice, care beneficiaza de asigurare la sanatate insa sunt exceptate de la plata contribuției 

Proiect de modificare a D 394 din 04.02.2020

Pe site-ul ANAF a fost publicat un nou proiect de modificare a D 394, respectiv pentru modificarea Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, cu modificările ulterioare.

Care sunt pasii de urmat pentru angajatorii care doresc sa organizeze ucenicie la locul de munca ?

Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

Au fost publicate normele pentru aplicarea L 129/2019 privind prevenirea si combatarea spalarii banilor

In MOF nr. 75 din 03.02.2020 a fost publicat Ordinul nr. 102/2020 pentru aprobarea Normelor de aplicare ale Legii 129/2019 privind spalarea banilor.

Articole similare

Comentariul tau aici