Reducerea varstei de pensionare, concediu de odihna in somaj tehnic, modificare D101

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Acordarea voucherelor de vacanta – intrebari si raspunsuri

Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern. Voucherele de vacanta sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca.

10 pasi in salarizare de la o angajare pana la depunerea declaratiilor fiscale

Salarizarea este o activitate complexa, care se inscrie de cele mai multe ori in aria de responsabilitati a contabilului. In firmele mari insa, datorita volumului mare de activitate si a situatiilor complexe, aceasta activitate este preluata in departamentele de resurse umane sau chiar externalizata la firme specializate.

Cine semneaza situatiile financiare pe 2019 ?

In primul rand bilantul este semnat de administratorul firmei si in al doilea rand se semneaza pentru intocmit de catre:

Legea 129/2019 privind spalarea banilor actualizata si cele 4 modificari aduse de la publicarea initiala in iulie 2019

Una din Legile care a ridicat cele mai multe intrebari a fost Legea nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.


S-a modificat valoarea minima pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa – Legea 113/2020

In MOF 600 din 08.07.2020 a fost publicata legea nr. 113/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul insolvenței și a altor acte normative.

Anunt ONRC – obligatii noi incepand cu 9 iulie 2020 – declaratia privind beneficiarul real

In lipsa depunerii declarației pe propria răspundere privind beneficiarul/ beneficiarii real/reali, odată cu cererea de înmatriculare sau, după caz, cu cererea de înregistrare care implică modificarea/completarea structurii asociaților/acționarilor, precum și în cazul societăților constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali, înregistrate în registrul comerțului până la data intrării în vigoare a Legii nr. 108/2020, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) este obligat să completeze, din oficiu, Registrul beneficiarilor reali, pe baza documentelor care însoțesc cererea de înmatriculare  sau pe baza evidențelor deținute în cazul societăților deja înregistrate, cu datele privind beneficiarul/beneficiarii real/reali și modalitatea prin care se concretizează această calitate;

Care este termenul de depunere a contestatiei formulate impotriva unui act administrativ fiscal?

Conform Codului de procedură fiscală, contestația se depune în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, sub sancțiunea decăderii.

Ce trebuie sa depuna microentitatile la bilant in 2020?

Inainte de toate, sa clarificam ce inseamna microentitati. Vezi in articol

Nu vad inspectia muncii pe teren – Violeta Alexandru, Ministrul Muncii

„Nu văd Inspecția Muncii pe teren” afirma Ministrul Muncii Violeta Alexandru, intr-o postare pe Facebook, dupa videoconferinta avuta cu reprezentantii ITM din teritoriu.

Angajare absolventi – beneficii

Deoarece este perioada absolvirilor, iar atat angajatorii cat si absolventii beneficiaza de anumite sume de bani la incheierea raporturilor de munca, in prezentul articol prezentam pasii necesari a fi intreprinsi de fiecare parte pentru a beneficia de respectivele sume.

Cine poate completa in REVISAL?

Fiecare angajator care a incheiat contracte individuale de munca, are obligatia de a transmite datele din registru catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul/domiciliul, in ordinea angajarii.

Depunerea cererilor de somaj pe iunie 2020-procedura

Depunerea cererilor de somaj tehnic pentru luna iunie, in firmele care au fost afectate de restrictii, total sau partial se face urmand procedura de mai jos.

Cum calculezi indemnizatia de concediu medical pentru angajatii care au fost in somaj tehnic ?

Sa luam exemplul unei societati ai carei angajati au fost in somaj tehnic in perioada 17.04.2020 – 30.04.2020, iar in luna iunie un angajat a fost in concediu medical in perioada 15.06.2020-19.06.2020. Care este perioada si veniturile ce se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei de concediu medical?

Nedepunere bilant la termen – consecinte

Termenul pentru depunerea situatiilor financiare pe 2019 este 30.07.2020.

Potrivit art. 42 din legea contabilitatii prevede pentru intarzierea depunerii raportarilor sanctiuni pentru neindeplinirea la timp a obligatiei de raportare:

Proiect de reducere a varstei de pensionare pentru locuitorii anumitor zone poluate din Romania

In prezent, art. 65 alin (5) din Legea pensiilor (L 263/2010) prevede ca persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv:

Comunicat CNAS – angajati in somaj tehnic fara asigurare de sanatate

Comunicat de presa Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate 09.07.2020 privind angajatii in somaj tehnic fara asigurare de sanatate.

Atentie PFA! 10 iulie este ultima zi in care se pot depune cererile de indemnizatii pe iunie 2020

Pentru acordarea indemnizației de sprijin COVID-19 aferente lunii Iunie 2020, documentele se transmit de catre PFA-uri în perioada 1-10 IULIE 2020, utilizând aplicația aici.gov.ro.

In ce cazuri se suspenda termenele de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale?

Codul de procedură fiscală prevede că termenele de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili creanţe fiscale se suspendă în următoarele cazuri:

De cat concediu de odihna beneficiaza angajatii care au fost in somaj tehnic?

Potrivit unui mesaj care a circulat pe facebook, cu privire la numarul zilelor de concediu de odihna la care au dreptul salariatii daca acestia au fost in somaj tehnic sau au primit zile libere pentru supravegherea copiilor, Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Uca, emite urmatoarea opinie:

Oficial- Declaratia privind beneficiarii reali nu se mai depune la firmele cu asociati persoane fizice – L108/2020

In MOF 588/06.07.2020 a fost publicata Legea nr. 108/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

In ce conditii angajatorul poate incheia contracte de munca pe perioada determinata – durata perioadei de proba

Cazurile de incheiere a contractului individual de munca pe durata determinata:

Facilitati fiscale – noutati legislative Legea 112 din 08.07.2020

In MOF 600/08.07.2020 a fost publicata Legea 114/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2020 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, precum și pentru modificarea altor acte normative.

Proiectul de ordin pentru O familie, o casa – publicat in 09.07.2020

Ministerul de finante a publicat in 09.07.2020 proiectul ordinului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului “O familie, o casă” – publicat în data de 09 iulie 2020.


Instructiunile de completare a noului formular de concediu medical

Formularul de concediu medical si instrucțiunile privind utilizarea și modul de completare au fost actualizate prin Ordinul 745/2020.

Proiect de ordin ANAF privind verificarea documentara a contribuabililor

In 7 iulie 2020, ANAF a publicat un Proiect de Ordin privind stabilirea unor competențe de efectuare a verificării documentare si unul pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor și documentelor utilizate în activitatea de verificare documentară.

Se modifica declaratia 101 pentru a reflecta bonificatia -09.07.2020

ANAF a publicat un proiect de ordin in 09.07.2020 prin care vizeaza modificarea formularului 101 pentru a reflecta bonificatia de 10% reflectata trimestrial prin D 100.

Articole similare

Comentariul tau aici